Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Михайлович Омеляненко

«В наш дім було кілька прильотів»

переглядів: 156

У 2014 році Володимир виїхав з Алчевська, а згодом перевіз всю сім’ю до Маріуполя. Там він розпочав свій трудовий шлях, будував кар’єру на металургійному виробництві. Там він побачив і всі жахи війни

Мені 30 років, народився в місті Алчевську Луганської області. У 2014 році проходив переддипломну практику на підприємстві «Азовсталь», і мені запропонували в них залишитися - так і залишився в Маріуполі. Поки війна не прийшла, працював на металургійному комбінаті імені Ілліча і на Азовсталі. Я забрав до себе з Алчевська сестру, брата, батька і мати. І з того часу ми жили в Маріуполі. 

24 лютого, як завжди, встав, на роботу приїхав, потім побачив, що по заводу ходять солдати. Почав читати новини і дізнався, що почалося вторгнення. Почали дізнаватись, що взагалі в країні твориться. Потім нам керівництво сказало, щоб ми їхали додому, і ми об 11 годині дня поїхали по домівках.

Бігом шукали, де зняти гроші, тому що з банкоматів вже всі знімали. Так мені запам’яталось, що тоді ще було більш-менш спокійно. Тоді ще в нас так не гупали, тому що рашисти тільки захоплювали околиці. Ми ще могли сходити в магазин скупитися, хоч якось запастись їжею. Але ми ще тоді не розраховували, що війна буде настільки довгою і що вони повністю захватять Маріуполь. Ми думали: ну, підійдуть, їм дадуть люлей, і все -  вони підуть з Богом, а ми будемо жити далі нормально. Тому стільки харчів, скільки треба, ми не брали.

Я жив на вулиці Бахчиланджи - у нас там було більш-менш нормально, тому ми були в хаті. У нас другий поверх, тому не так страшно було. Потім, коли почались обстріли, потроху почали спускатись в підвал ночувати. Згодом зовсім стали жити в підвалі, бо в наш дім було кілька прильотів у п’ятий поверх. 

Пішли ми з братом по воду: шукали хоч якусь, і пішли на розвідку подивитись. Там мечеть у нас була, а за нею - джерельце. А ми взяли по дві баклажки по п’ять літрів. Зрозуміло, що цього мало - треба запасатися. Один молодий чоловік якраз їхав в бік мого дому, я з ним поїхав і взяв ще 20-літрову. Приїхали, набрали води, а на наступний день він сказав, що теж поїде туди. Поки набирали, почався наступ. 

Цього хлопця вбило. Йому в голову прилетів шматок від снаряду чи міни. А ще з ним була жіночка і чоловік. От у чоловіка половину лиця знесло, а жіночку ранило в ногу.

Поряд з нами була п’ятиповерхівка на шість під’їздів - в неї щось прилетіло, і вона повністю згоріла за ніч. 

Ми чули крики людей, які залишились в квартирах. Дуже сильно подув вітер - зробив це полум’я ще більшим, зайнялися під’їзди, і тому не можна було зайти хоч комусь допомогти. 

А  люди, які ходили по воду з підвалу, змогли вийти і переселилися до нас. Це було десь 25 березня. І от 26-го ми вночі зібрали речі, і на ранок пішли. Там ще трошки диміло. Нас було в колоні десь чоловік 20, і ми пішки пішли через провулки до тролейбусного депо і далі - в сторону траси на Володарськ. 

У нас великі сумки з собою були, нас четверо, і ще пара з нами була – от шість чоловік. Ми одну машину зловили, покидали туди важкі речі, посаджали туди жінок. Там два чоловіки їхали - вони довезли жінок до Володарська, а ми збирались пішки, але потім і нас підвезли. 

Ми поїхали до села - до родичів цієї пари. Жили там певний час, поки не з’явився зв'язок. Потім колега мені подзвонив з Бердянська і запросив до себе. Ми на таксі приїхали до Бердянська, а там вже шукали, як виїхати. Нам приходили повідомлення про коридори, але цих коридорів так і не було. Не завжди ці автобуси пускали. Нас вивезла волонтерська колона Метінвесту, і десь 12 квітня ми виїхали до Запоріжжя.

Я залишався в Запоріжжі до липня місяця, працював на «Запоріжвогнетрив». Попрацював там трошки, але зірвав спину й більше працювати не міг, бо дуже важка робота. Тому я поїхав до Києва, а мої родичі поїхали до тітки в Луцьку область. Наразі я живу в Києві і працюю. 

Як все відвоюємо - будемо відбудовуватись. Може, відновимо заводи, і я поїду назад - буду працювати там. Але я розумію, що це буде нескоро, років через 10-15. Я так думаю, бо Азовсталь зруйнували повністю, а Ілліча зараз ті довбані орки ріжуть на метал. Поки ми дійдемо, там уже нічого не залишиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій