Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Роменська

"І навіть на сьомий місяць війни я схоплююсь від сирен"

переглядів: 140

Роменська Анастасія, 18 років, Фаховий коледж економіки та бізнесу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

Вчитель, що надихнув на написання есе: Павлова Вікторія Олександрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна - найстрашніше кровопролиття за Батьківщину, за свободу мирного населення, за його існування.

Я прокинулась о п’ятій ранку від дивних звуків, лунавших із кімнати мами - вона плакала , була наляканою...

Мама говорила дуже гучно, перериваючи подих... Мене це дуже збентежило. Запитала: чому вона плаче , чому така напружена, на що отримала відповідь: « донечко, почалась війна, міста горять від ракет та снарядів...».

В цю мить я наче крізь землю провалилася, світ застиг раз і на завжди, час неначе зупинився, я не змогла в це повірити. Крізь сльози почала сперечатися з мамою , кажучи їй, що то - військові навчання на полігоні Гвардійському. Але десь глибоко в душі я розуміла - це ніякі не вчення.

Разом із мамою ми почали збирати речі , теплий одяг, їжу, найцінніше майно. Дивлячись на те, як масово люди виїжджають з моєї багатоповерхівки, в мене починалась істерика. Слізно молилась, стоячи на колінах, та прислухалася до кожного звуку. Життя змінилося за мить, все в очах стало сірим та похмурим. Страждання , біль, істерики - це все , що я запам'ятала з того дня.

І навіть на сьомий місяць війни я схоплююсь від сирен: ті самі стіни підвалу, і страх померти будь-якої секунди.

Щодня, гортаючи новини, хочеться поскоріше почути ті самі слова, які ми так чекаємо: «Війна закінчилась, з великою Перемогою, українці».

З початку повномасштабної війни, мене приголомшило те, що окупанти наважились піти на всю Україну війною. Ще двадцять третього лютого, я переконувала маму, що в них не вистачить сміливості розпочати повномасштабне вторгнення. Мене приголомшило: чому це сталося так неочікувано, чому саме о четвертій ранку, як фашисти під час Другої світової війни. Я не могла зрозуміти, як у двадцять першому столітті може бути така страшна війна, чому і навіщо?

Мир - це спокійне життя без війни, щасливе майбутнє всіх людей. Життя без кровопролиття , без гніву та підлості . Мир сьогодні для мене- це не чути вибухів, не відчувати страху, жити не одним днем, а будувати плани на майбутнє. Зараз для всіх єдина мрія, щоб cкоріше закінчилась війна, щоб люди повернулися у свої домівки.

«Ніколи не забудемо та ніколи не пробачимо» - ці слова лунатимуть ще дуже довго із вуст всього українського народу! Скільки болю вони нам завдали! Скільки життів забрали! І навіть після оголошення Перемоги, життя не стане як раніше... Ця війна забрала тисячі невинних людей, тисячі людей залишились без домівок, без сім’ї... Ми душу й тіло положимо за нашу свободу!!!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних молодь безпека та життєзабезпечення перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій