Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Пічахчі

«Будинок трясся так, що не забудеться ніколи»

переглядів: 638

Місця проживання ми не змінювали, весь час живемо в Старогнатівці. Нас у батька троє, я наймолодша дочка. Старша сестра також живе в цьому селі. У мене є дочка, вона працює тут в лікарні медсестрою, навчалася в Бердянську, у неї чотирирічна дитина, мій онук.

У пам’яті залишилося, як починалася війна. Садок не працював, навіть збиралися поїхати, але як своє кинеш? Де нас чекають, хто де потрібен? Трималися дому. Батько спочатку пересувався, потім став лежачим. Кому залишиш?

Раніше в селі була свобода, могли виїхати на ставок, більше спілкуватися з природою. Зараз цього немає. Звісно, і лісів не залишилося, дерева вирубали. Можна було вільно їздити в Донецьк, там багато рідні. Ми з сестрою залишилися тут, а решта там.

Будинок трясся так, що не забудеться ніколи

У п’ятнадцятому році ми перебували на в’їзді в село та почалися обстріли «Градами». Зараз на тому місці встановили пам’ятник.

Це був жах просто. Був ранок, о пів на п’яту, світанок, і так туманом, димом усе покрилося. Ми повискакували. Будинок трясся так, що не забудеться ніколи.

Будинок трясся так, що не забудеться ніколи

Звісно, в перші дні був дикий переляк. Зараз до цього вже звикли.

У дітей взагалі шок був, коли побачили все. Були різні періоди, і товару в магазинах іноді не було, постачальників не пускали. За цей час траплялося всяке.

У 2015 році садочок не працював. У той час дочка, як мати-одиначка, отримувала допомогу на дитину від Фонду Ріната Ахметова – продуктові набори. Ще Червоний Хрест допомагав й інші організації. У перші роки ці гуманітарні набори були дуже цінні. Тих продуктів вистачало на місяць або навіть два (у кого яка сім’я).

Господарство ми не тримали, по пів року світла не було. У кого станція, то до них черга була, домовлялися: «Ти до мене сьогодні приїдеш? Станцію підключимо». А поля були не сіяні, паї не оброблені, ми нічого не отримували. Морозилки через відсутність світла теж розморозились, все, що зберігали, втратили. Дикунами були. Був момент, коли ми на тиждень їздили до родичів у Волноваху, тому що вже було неможливо.

Мрію про мир, звичайно. Про тишу, про здоров’я. Минуле не повернеться, однаково не буває, але хочеться, щоб хоч тихіше було... І та сторона, і ця хочуть жити. У всіх є діти, батьки. Так неможливо. Це і війна не війна, а мука.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старогнатівка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій