Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єгор Хорошилов

"Бабуся вибігла на поріг і промовила: «Починається війна»"

переглядів: 225

Хорошилов Єгор, 14 років, КЗ  «Очеретинський  НВК»

Травневим ранком 2014 року я, тоді ще семирічний хлопчик, гостив у своєї бабусі, бо заняття в школі вже завершилися і почалися канікули. У мене з цього приводу був дуже гарний настрій і багато планів на майбутнє літо. Я був дуже щасливий в той день. Граючись на бабусиному подвір’ї , я раптом почув якийсь гуркіт. Потім побачив кілька воєнних гелікоптерів, які пролітали прямісінько над нашим будинком.

Бабуся вибігла на поріг і чомусь перелякано промовила: «Починається війна».

Згодом було чути вибухи, а я все не розумів, що відбувається. Було дуже страшно і тривожно.

Потім почалися телефонні дзвінки, бабуся розмовляла з моєю мамою. З почутого я зрозумів: йде стрілянина в Донецькому аеропорту, а мій тато там працював, і в той день також був там, на роботі. Я дуже хвилювався за нього. На щастя, з татом було все гаразд. Він пізно ввечері зміг повернутися додому, але на роботу з того дня більше не вийшов.

Я пам’ятаю, як нестерпно сумно було того вечора. Мама з татом розмовляли на кухні, а я довго не міг заснути, бо в думках все лунали звуки вибухів, які я вперше сьогодні почув.

Це був весняний день 26 травня 2014 року. День, який розділив життя моєї родини на до та після. Тато з мамою залишилися без роботи, бо обидва працювали в місті Донецьку. Мої плани на щасливе літо були зруйновані, бо поблизу почалися активні бойові дії. Всіх охопила паніка, і ніхто не знав, що буде далі. Дорослі розмовляли, що, напевно, війна скінчиться швидко, а ми, діти, також вірили в це.

Зараз мені чотирнадцять, але бойові дії донині тривають.

Я з того дня чув і бачив досить багато, на вулицях мого селища завжди є військові та воєнна техніка.

На слух  навчився розрізняти, як саме стріляють різні види артилерійської зброї та на якій відстані це відбувається. Але зараз мені вже не страшно, відчуття ніби притупилися.

Ми всі стали іншими, тільки кожен в свій день.

Стаємо сильнішими кожної миті, дивлячись на військову техніку, наповнену українськими солдатами зі сміливими поглядами.

Відчуття щастя та миру зараз стало зовсім іншим. Наприклад, коли я приїжджаю в місто Авдіївку на заняття в музичну школу, а там тихо, не чути пострілів та вибухів, то це вже і є справжнє щастя. І хочеться, щоб так було завжди і всюди, просто… тихо і мирно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Очеретине 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій