Ланіна Діана, учениця 11 класу мультипрофільного ліцею Олександрійської міської ради Кіровоградської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Андреєва Ольга Анатоліївна

Моя Україна майбутнього

Повномасштабне вторгнення пришвидшило наше усвідомлення того, що ми оцінюємо себе та інших за неправильними критеріями: статки та майно можуть просто щезнути в момент, бездоганний імідж виявиться ілюзією, а загальноприйнятий образ «успішної і поважної людини» розсиплеться по крихтах, лише душа та моральні якості залишаться назавжди.

Тепер при знайомстві з новими людьми їхніми пріорітетними якостями для нас є не гарний зовнішній вигляд і перспективна кар’єра, а сміливість та патріотизм. На жаль, зараз ми засвоюємо ці істини надто дорогою ціною.

Я думаю, що в майбутньому Україну чекають багато соціальних, економічних та політичних змін на краще. Найвагомішими я вважаю саме соціальні, бо їхній результат можна відчути вже зараз. Прикладом цьому є масова залученість волонтерів та пересічного населення до реабілітації військових після поранень.

Приємно розуміти, що захисники, які не пошкодували життя та здоров’я задля безпеки всього народу, не лишились одинокими після поранень, навколо них згуртувалось багато ініціативних українців та іноземців, які безкоштовно або за мінімальні кошти вирішують питання з їх протезуванням.

Також свідченням того, що позитивні зміни в нашому суспільстві розпочались відразу ж є численні ініціативні групи добровольців, що допомагають відновлювати пошкоджені будинки постраждалим від обстрілів або знаходять їм альтернативне житло, якщо швидка відбудова неможлива. Така безкорисна мотивація допомагати абсолютно всім співвітчизникам, навіть якщо вони незнайомі тобі, дуже надихає долучатись до добрих справ.

Окрім всього іншого, волонтери також допомагають знедоленим чи пораненим тваринам, які з різних причин залишились без господарів та прихистку.

У майбутньому українці точно будуть приділяти більше уваги своїй безпеці та розвитку навичок, які стануть у нагоді в надзвичайних ситуаціях. Зараз дуже затребувані курси домедичної допомоги, і це обґрунтовано, адже такі знання є цінними в умовах війни, проте вони не втратять своєї актуальності і у мирному житті. Знаючи хоча б основи першої допомоги, можна врятувати людину чи стабілізувати її стан до приїзду лікаря.

Це дає надію на те, що кількість травм та смертей від нещасних випадків значно зменшиться.

На економіку України в майбутньому точно вплине потреба швидко та якісно відновити важливу інфраструктуру країни. Краще буде не просто відбудувати ідентичні зруйнованим об’єкти, а застосовувати свої та закордонні новітні розробки заради створення модернізованих, конкурентоспроможних підприємств. Якщо зробити це з урахуванням всіх викликів з якими ми зіткнулись впродовж останніх років, то вона буде більш пристосованою до можливих надзвичайних ситуацій і зберігатиме стабільну працездатність.

Також на економіку та сферу надання послуг вплине потреба громадян мати можливість вирішувати свої фінансові та паперові справи, де б вони не знаходились. Свідченням цього є активне користування онлайн-банкінгами та державними сервісами на кшталт Дії чи відкритих реєстрів.

Щодо політичної сфери та активізму, то навряд чи проросійські партії та організації матимуть багато послідовників, якщо взагалі існуватимуть. Зараз в Україні розвивається тенденція обізнаності народу в політичних справах власної країни. Все більше громадян досліджують історію, вивчають власні права, щоб бути відповідальними представниками своєї Батьківщини.

Всі серйозні зміни активно обговорюються у нашому медіапросторі, а рішення приймаються з урахуванням різних точок зору та побажань громадян – це свідчить не лише про підвищення соціально-політичної відповідальності українців, а й про підвищення рівня свободи слова.

Саме через висловлені вище причини я вважаю, що на Україну чекає краще майбутнє: проактивне населення, сучасні підприємства та розвинута економіка, а також політичний рух, орієнтований на розвиток країни та розкриття її потенціалу.

За час повномасштабного вторгнення ми усвідомили свої сили та можливості, а також зрозуміли проблеми, які маємо вирішити. Насправді позитивна трансформація нашого суспільства почалась відразу ж у лютому, але треба докласти ще зусиль, щоб закріпити цей результат.

Я не люблю будувати якісь довгострокові плани, але після перемоги мені хотілось би побувати у всіх областях України та долучитись до відбудови пошкоджених міст.