Дідківська Дарина, учениця 9 класу Сарновицького ліцею Коростенської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Пархомець Валентина Василівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Людина починається з любові. З любові до матері, до рідної землі, України, рідної мови. Рідний, рідне, рід - однокореневі, святі слова. Вони тримають нас на світі й учать любові до нашої України, нашої нації. «Без сім’ї немає щастя на землі» - наголошує народне українське прислів’я. З сім’ї починається життя людини.

Ми не уявляємо свого життя без рідних людей. Я співчуваю тим родинам, які сьогодні втратили синів, батьків, дідусів на війні внаслідок російського вторгнення.

Ми, українці, є нацією дуже давньою, і свою культуру наші пращури почали творити задовго до прийняття християнства. Разом із християнством Візантія принесла нам свою культуру, яка приєдналася до нашої рідної, батьківської. Так, ми не уявляємо собі Різдва без куті, Великодня - без писанки. Все це - наша дохристиянська культура, наша найдавніша традиція. А українська вишиванка є кодом нашої нації, одним із видів народного декоративного мистецтва українців.

З давніх-давен українці господарювали на землі - були хліборобами, скотарями, вправними мисливцями, пасічниками, а ще - неперевершеними майстрами в різних ремеслах.

Україна - це край невимовної краси і тяжкої долі. Тоді де й шукати таку націю, такий народ! Народ, який глибоко шанує свою землю, клянеться, як найсокровеннішим.

З початком війни відкрила в собі суперсилу не плакати. Я дуже чутлива і можу розплакатися будь-якої миті - навіть від побаченої реклами, коли мені прикро та боляче, якщо бачу несправедливість. Я була впевнена, що буду в сльозах із першого дня вторгнення. Але в такий тяжкий час захисна реакція спрацювала інакше, і я заспокоювала всіх навколо.

І ми повинні й далі  боротися за такі цінності, як свобода та гідність, кожен на своєму фронті: військові, волонтери, об’єднане суспільство України та весь вільний світ. Одного дня Україна неодмінно переможе. Ми будемо загоювати рани, святкувати, виплакувати накопичені сльози, обійматися і відбудовувати по цеглинах свою державу сильною, красивою, вільною, відомою на весь світ своєю хоробрістю. Ми українці - непереможні, незламні, сильні духом та тілом! Вистоїмо! Переможемо!