Білоцеркович Владислава
ВСП «Золотоніський фаховий коледж ветеринарної медицини БНАУ»
Викладач, що надихнув на написання есе: Косенко Олександр Володимирович

Чому бути українкою - це моя суперсила

Насамперед мушу сказати, що бути українкою - дуже відповідально, особливо перед майбутніми поколіннями.

Я - українка і я цим пишаюсь. Я горда жити в країні яка - вільна, самостійна, демократична держава. Моя Україна найгарніша країна в світі, яка розташована у самому центрі Європи. Любити свою країну такою якою вона є, з її недоліками та перевагами, любити та підтримувати у тяжку для неї хвилину, знати її складну історію та поважати її за те, що вона змогла вистояти, витерпіти та до сих пір змушена виборювати свою незалежність – це і є бути українцем.

Чи знаєте ви, що українська мова - наймелодійніша мова, є нашою гордістю, нашою візитною карткою завдяки якій ми є окремим народом, самостійною нацією. Жодна мова світу за красою та милозвучністю не зрівняється з солов’їною українською мовою. Я люблю свою країну за її неповторну культуру. В творчості нашого народу лежить його душа, багатовікові переживання та досвід. Я часто слухаю із задоволенням, як співає моя бабуся і підспівую їй. Саме в українських піснях закодована душа нашого народу, його історія, біль, переживання,та найкращі моменти. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем.

Так само, змалечку, мені привили любов до традицій та звичаїв рідного народу. українські традиції - це те, що передається із покоління в покоління, перевірене минулим досвідом.

Звичаї -це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю, існує повір’я, що той хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Одним з основних українських звичаїв є святкування Різдва. Ще один популярний український звичай - колядування, щедрування, засівання. Календарні свята та обряди, такі як Свят-вечір, великдень, купала, зелені свята, маковія, та багато їнших цікавих звичаїв.

Однак не мовою єдиною! Бути українцем - це не тільки говорити нашою мовою, бути українцем - це також поважати та знати нашу історію. Україна має багату історію славетні часи Київської Русі, а також доба козацтва де наш народ завжди сміливо боровся з завойовниками.

Також в нашій країні багато відомих видатних людей завдяки яким Україну знають у всьому світі, таких як Тарас Григорович Шевченко, Леся Українка, Богдан Хмельницький, Іван Франко та багато інших. Автор першої в світі Конституції - український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. Ми повинні пам’ятати про них і маємо повне право ними пишатися.

Я пишаюсь нашими винахідниками, вченими, лікарями. Саме в Україні у 1853році була винайдена перша гасова лампа у Львові працівниками аптеки, тоді ж у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція.

У 1931році авіаконструктор Ігор Сікорський,ім’ям якого названо Національний технічний університет України (КПІ), першим у світі винайшов вертоліт. Мабуть не всім відомо, що станція метро «Арсенальна» у Києві - найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105м. Ми щасливий народ, адже живемо в такій красивій, обдарованій Богом, природою країні, не потрібно їхати за тридев’ять земель, аби побачити неймовірно захоплюючі краєвиди, Україна багата на золотисті поля, таємничі ліси та кришталеві ріки. Україна - це один з найбагатших та наймальовничіших куточків всієї земної кулі. Її чудові річки і озера, ліси і гори відомі далеко поза межами країни. Але за останні роки Україна придбала ще одну пам’ятку - це її мужній та стійкий народ, який довів своє право вільно жити на рідній землі і самостійно вирішувати свою долю. Загалом я можу сказати, що дуже пишаюся своєю країною. Ми не хочемо зупинятися. Ми хочемо рости кожен день, хочемо досягати успіху, але головним є те, що українці ніколи не здаються. Адже саме незламність духу нашого народу, його сила і міць робить великий внесок у історію людства, це лише початок нашої славетної новітньої історії...

Але найголовніше, що робить людину українцем - це можливість стати на захист своєї країни у найтяжчі часи, гідно і без страху вступити в бій з ворогом, не жаліючи ні сил ні здоров’я, тому що не тільки Батьківщина потрібна нам, а й ми потрібні Батьківщині. Справжня суперсила українців – єднатись перед обличчям небезпеки. Легко любити Батьківщину, коли вона багата і могутня, значно важче - слабку і незахищену. Та хіба справжні діти покинуть напризволяще хвору матір? А Батьківщина в кожної людини тільки одна, як і мати.

Я вірю, що Україна переможе, я це знаю. Адже наш народ єдиний і війна лише об'єднала всіх нас. Ми стали сильнішими. Ми підтримуємо один одного, чого немає в країні агресора.

У нас свої цінності і ми не готові зраджувати їм навіть під дулом танка. Росіянам нас не перемогти! Українці чітко розуміють, за що стоять стіною, за що можуть померти, а окупанти при найменшій загрозі їх життю в хаосі тікають хто куди. І нехай говорять, що російська армія «потужна», може «найвеличніша» у світі, то все лише слова. Ділом їх велич не підтвердилася! Росії ніколи не виграти війну, яку вона розв’язала. Їм ніколи не зрозуміти причину нашої сміливості, нашу спрагу до свободи і бажання жити вільно. Мужність українського народу запалила вогонь у серцях людей всього світу! Весь світ побачив, яка неймовірна у нас Україна та яка вона сильна, яку має суперсилу - українців. Здолає клятих ворогів, моя рідненька Батьківщина, і запанує на весь Світ, квітуча ненька - Україна.

Моя Батьківщина - це соборна Україна. Тут я народилася і саме тут моє коріння. Для мене бути українкою - це пишатися тим ким ти є і прославляти свою країну, де б ти не був, з гордістю нести переможний жовто-блакитний прапор нашої держави.