Варава Руслана, учениця 11 класу Шевченківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені академіка В.О.Пащенка Решетилівської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Куцевол Світлана Борисівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Бути українкою - це незвичайно важливо для сьогоднішнього стану війни, бо саме вона є вказівкою для нашої незалежності, ідентичності та унікальності серед інших країн. Неабияке джерело гордості і патріотизму виникає у тобі та дозволяє бути частиною цієї багатогранної культури і нації, яка роками боролася за місце на цій землі. Тому  такі важливі чинники  дають нам суперсилу та віру в  запоруку щасливого  майбутнього.

Однією з невід'ємних частин української суперсили вважається українська мова та її вживання. А ще – незалежність людського духу, попри всі перешкоди та наслідки.

До своїх аргументів  можу привести факти з історії України й  власних спостережень. Однією з вагомих внесків наших предків є багатий культурний спадок, який містить  у собі музику, танці, народні звичаї, духовні цінності, а найголовніше –  українську мову. Адже саме вона пройшла через всі заборони та утиски тогочасної влади. Обмеження Валуєвським циркуляром та повне ізолювання Емським указом. Тисячі смертей і самогубств за її вільне звучання та процвітання  як повноцінного спадку українського народу.

На жаль, ця нелегка тема продовжується до сьогодення. Зрештою, зараз війна наших захисників не тільки через кордони та місце на карті Землі, але й за нашу солов'їну мову. Щоб досконало говорити, потрібно вивчати і сприяти освітньому процесу поширенням її унікальності.

Так як молоде покоління має бути прикладом, навіть для дорослих. Врешті-решт,  українська мова вважається цінною  не тільки для нашої ідентичності, а й для суперсили.

Головне те , щоб людство цікавилося нею, спілкувалося і не калічило, проте зберігало і шанувало нашу спадщину. Тоді вона й надалі буде залишатися однією з найбільш розповсюджених мов у світі.

Наша незалежність духу і сила української нації проявляється в історичних випробуваннях, які пройшли українці. Їхній шлях був довгий, тернистий, а ще більше сповнений рішучості і наполегливості. До речі, хочеться нагадати, що вивчення історії є обов'язковим чинником для формування свідомості справжнього патріота. Ми пам'ятаємо і вшановуємо героїв, які боролися і борються до цього часу за нашу свободу та мирне життя. Наразі дякуємо їм за можливість бути представниками цієї незламної нації.

Кожна людина по-різному визначає свої цінності, пріоритети та можливість показувати свій патріотизм. Особисто для мене бути українкою - це означає шанувати спадкове надбання предків і з гордістю передавати його наступним поколінням.

Хочу розповісти про свого земляка Максима. До війни він навчався в Полтавському  національному аграрному університеті.  З початком повномасштабного вторгнення Максим почав волонтерити. А ще він дуже смачно готує, це його хобі. Саме воно стало основним видом діяльності, коли Максим пішов захищати Україну. Зараз на фронті він готує нашим захисникам смачні борщі, юшку, кашу та інші страви, які додають сили воїнам. Максим не суперсильна людина, та він робить все можливе, щоб забезпечити повноцінне харчування бійцям.

Всі разом ми можемо справді говорити про суперсилу цілого народу, який, поступаючись і територією, і людськими ресурсами агресору, стійко витримує натиск на всіх напрямках.

Історія та люди перенесли тяжкі випробування, такі як: Голодомор, дві світові війни, репресії та сьогоденний жорстокий геноцид, який продовжується дев'ять років. Ці події демонструють гідність та віру в майбутнє справжніх українців, які  можуть відстоювати свої  права, ідеали незалежного життя, особисту думку, боротися за справедливість, брати участь в протестах та голосуваннях - це способи, якими ми можемо висловлюватися, навіть якщо ти жінка.

Яскравим прикладом минулого є українська військова Олена Степанів, що очолила легіон Українських Січових Стрільців та до останніх днів свого життя була розбита арештами. Показ тому є жінки ХХІ століття, які не відрізняються мужністю і силою волі. Головне – єдність, що є запорукою свободи і не тільки.

Для досягнення перемоги та зміцнення нації, як справжні українці, ми можемо зробити деякі речі. Це активна участь в благодійних заходах, підтримка волонтерів та пожертвування допомоги тим, хто насправді цього потребує. Незалежність та ідентичність нації є головною запорукою народження справжньої українки, яка стає частиною великої історії. Головне –  визначити свої справжні сторони суперсили і використовувати для досягнення мети. І я прагну до цього!