Жителька Донецька 70-річна Ольга Політова провела в полоні бойовиків «ДНР» понад два роки, з 2015 по 2017 рік. Жінку з відверто проукраїнськими поглядами зупинили на блокпосту, коли вона, медик з багаторічним досвідом, їхала з роботи в прифронтовому селищі додому, у місто. Засудили її за допомогу українським військовим. Переживши жахи «слідства» та ув’язнення, лікарка була звільнена в грудні 2017 року під час повномасштабного обміну полоненими.

«Моє життя поділилося на до арешту і після. Я втратила свободу. Пережила фізичні та психологічні тортури. Пройшла 8 камер СІЗО. Сиділа з вбивцями, наркоманами. Там були "смотрящі". Випитували. Я знала, що казати. Возили на три поліграфа. До генерального військового прокурора. До начальника відділу по тероризму "МГБ ДНР". Могли просто вбити та викинути в яму. Я нікого не видала. Не розповіла.

Спочатку мені дали 3 роки та 10 місяців. Потім був Апеляційний суд. Я потрапляю під військовий трибунал верховного суда "ДНР". 25 листопада 2017 року – новий вирок, 5 років та 6 місяців. 

Я їла картоплю з землею, морожену рибу. Дізналася, що таке голод. Вода була тільки холодна. Раз на тиждень баня. Там стояла каналізація. За 5 хвилин треба було скупатися та попрати. Медична допомога - ніяка. Якщо болить зуб, його просто виривають.  

МГБ. Катувальні підвали. Роздягли. Обложили мішками. До пальців рук - електроди. Питали струмом. Я втратила свідомість. Мокра. Холодно. Лютий 2016 року. Не встигла одягнутися - штовхають в спину. Розбиваю коліна об металеві сходи. Дві доби лежала. Важко дихати. Погано. Знову вивезли в МГБ.  Висновок медиків: "Перебувати в СІЗО за станом здоров'я може". 

Загалом я просиділа два роки й півтора місяці: два роки й три тижні – в СІЗО, три тижні – в жіночій колонії в Сніжному. Мене звинуватили в тероризмі", - розповіла Ольга.