Батрун Іванна

1 ТЗ курс, Механіко-технологічний фаховий коледж Одеського національного технологічного університету

Вчитель, що надихнув на написання есе: Ольховська Вікторія Василівна

"Війна. Моя історія"

Мир. Яке просте і складне водночас слово. Чи міркувала я про його значення так, як роблю це зараз, до 24 лютого 2022 року? Три літери, які містять у собі сакральний зміст усього живого. Вийди на вулицю, підніми вгору очі і поглянь на нього, відчуй Мир, вдихни повні груди повітря, вдивись у небо… Що ти бачиш? Що відчуваєш?

Я роблю так щодня, вранці, коли йду на навчання. Проводжу цей ранковий «ритуал» і думаю про свого батька. Він у цей час далеко від мене, стоїть на захисті нашого Миру, який було порушено 24 лютого 2022 року. Я міркую про те, що робить він у цей самий час, що бачить та відчуває, які звуки лунають поруч нього. Вдивляюсь в осіннє блакитне небо. Впевнена, що мій тато також зараз дивиться на голубе українське небо.

Я бачу пташок, які майорять струмочками дзвінких голосів. У цей же час мій тато бачить мінометний обстріл, чує звуки градів та автоматної черги…

Звуки вибухів оглушують його. Він обтрушує з себе землю і вдивляється в сиве небо, дякуючи Богу, що живий.

По дорозі в коледж я бачу жвавий рух автівок та людей на артеріях доріг і тротуарів. Подумки я дякую за це нашим захисникам, моєму татові, адже завдяки їм у моє рідне місто Одесу не зайшов ворог. Безмежна вдячність кожному, хто став на захист нашої країни, відчувається всією душею. А що бачиш ти, тату, в цей самий час? Танки, БТРи, військові автівки та літаки… Вся ця техніка допомагає наблизити втрачений Мир.

Ось зовсім трішки, і я прийду в коледж. У моїх навушниках лунає сучасна українська пісня. Я уважно вслухаюсь в її зміст. Він про те, що війна роз’єднує, руйнує, нищить. Мені стає до болю сумно.

Ти чуєш, тату?! В цей самий час, я знаю, ти відчуваєш мій сум, мої думки та тривоги. Ти теж сумуєш за нами…

Мир – священне слово, з конкретним значенням. Батьку, ти як ніхто, розумієш це. Адже щодня твій ранок починається з того, що ти одягяєш однострій, береш у руки зброю і йдеш його здобувати, наш Мир, який було порушено 24 лютого 2022 року.

Ось на годиннику вже восьма тридцять – початок моїх занять. Я подумки бажаю тобі, тату, сили, неймовірної міці, ангела охоронця, щоб відвойовувати таке просте і водночас складне, яке було порушено 24 лютого 2022 року – сакральне слово Мир.