Я весь час перебувала в Новолуганському. Було страшно, стріляли. Коли почула перший постріл, я з подругою була на своїй земельній ділянці. Ми садили огірки, помідори, займалися прополкою. І раптом полетіли якісь снаряди, я не знаю, що це летіло, але було страшно. Ми присіли з сапками в руках і сиділи поки постріли закінчилися.

Мій будинок не постраждав, але постраждав будинок моєї дочки, це було в 2018 році, коли «Гради» обстріляли Новолуганське. У неї були вибиті всі вікна у двоповерховому будинку, пробитий дах, розбитий балкон, лоджія.

Доводилося ховатися в підвалі, але я спускалася тільки раз, тому що він у нас не упорядкований. Там запахи, мошка. У мене почалася страшна алергія, тому ховалася десь в куточку і там сиділа. Я жила в квартирі одна, дітей поруч не було. До мене з п’ятого поверху спускалася жінка похилого віку. Ми вдвох з нею сідали в кутку і так здавалося безпечно. Ми сиділи і чекали, коли закінчиться обстріл. А сусіди стукали каблуками по сходах, бігли вниз до підвалу.

Весь час живемо в страху

Дуже страшно було, коли траплялися обстріли. Все гуркоче і здається, що зараз потрапить саме в мою квартиру. Було відчуття, що це відбувається десь поруч. Це був постійний страх, особливо коли починали стріляти. Лягали одягнені, якщо раптом роздяглася – вставали і відразу ж починали одягатися і готуватися... До чого готуватися? Куди бігти? Поки добіжиш з третього поверху буде пізно, може бути ...

У п’ятнадцятому році ми з донькою їхали до Харкова до племінниці і жили там два тижні. Якраз була Дебальцевська кампанія.

Війна вплинула на можливість вільно пересуватися. Відносно електрики, води і газу в нас відносно благополучно. Були випадки, коли відключали, але ненадовго, на день або два. Слухаю історії, коли інші люди роками живуть без електрики, без газу, без води. Це дуже страшно.

Зараз у мене таке відчуття, що ось-ось нагряне. Це переслідує постійно. Мені здається, що зараз щось величезне звалиться, і все...

Про що мрію? Мені через півтора місяці виповниться вісімдесят років. Думаю, щоб здоров’я було краще. Я перехворіла на коронавірус і зараз багато ускладнень. У мене проблеми із зором, на одне око не бачу, я інвалід дитинства.

У перші роки війни нам привозив допомогу Червоний Хрест. Я разів зо два або три отримувала ці набори. Постійно отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Грошей завжди не вистачає, пенсії маленькі, а ціни постійно ростуть. Гуманітарна допомога була великою підтримкою для нас.