Чеберяко Діана, 10 клас
Середино-Будський ліцей №2 Середино-Будської міської ради Сумської області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Стецюк Надія Іванівна

Війна. Моя історія

Моя мама часто ділиться спогадами, як вже мої прадід і прабабуся розповідали про власний досвід війни. Вони були свідками трагедій та героїзму. Вони ділились враженнями про те, як молодь нашого села долала невизначеність та вирушала на фронт, готова жертвувати за мрію про мирне майбутнє. Саме завдяки їх неоціненній самопожертві, любові до своєї Батьківщини, мужності та героїзму був досягнутий такий дорогоцінний мир.

Але, нажаль, нова сучасна війна дійшла і до моїх днів. Коли вона почалася, всередині, там де зазвичай б’ється серце, оселився неприємний холод. А може і не холод, не розбереш. Скоріш відчуття порожнечі. Життя одразу поділилося на до і після. Прихід війни був гучніше ніж грім серед ясного неба. І гримить вона й досі…

Інколи здається, що вона має свою чудернацьку мову. То гримає гучними розривами, то сичить як змія снарядами, що летять над головою, а інколи - свистить наче вітер в полі. Бідолашна земля здригається коли в неї пірнає черговий ворожий снаряд. А буває влучає в чиюсь хату. Дерев’яні домівки згоряють, мов сірники. Війна залишає за собою лише згарища і їй байдуже на чужу біду. Людські страждання проливаються річками сліз, накладаються глибокими зморшками на ще молоді обличчя, фарбують волосся чорнявих та рудих в один колір – сивий.

Мої друзі втратили близьких, а родини переживають тяжкі часи. Військові дії пливуть в моєму рідному містечку на хвилях болю та небезпеки. Але в цьому хаосі з’являються історії сміливості та солідарності, які змінюють віру в людство.

Моя історія - це не лише темрява війни, але і світло спільності, що об’єднується. Люди допомагають один одному, намагаючись відтворити руйнівні наслідки конфлікту. Спільні зусилля, спрямовані на відновлення життя, стають важливою частиною моєї історії. У своїй душі я мрію про день, коли слово «війна» стане застарілим, коли покоління зможе вирости в атмосфері миру та злагоди. Моя історія вишита болем, але в кожному струмені надії є обіцянка, що майбутнє принесе з собою день без війни, коли вільно розцвітає життя в усій своїй красі.