Горобець Софія
Комунальний заклад «Ліцей «Мрія» Кропивницької міської ради»
Вчитель, що надихнув на написання есе: Дуняшенко Наталія Василівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Бути українкою – це моя суперсила. Вона полягає в тому, що в першу чергу я незалежна, смілива, витривала, вільна громадянка України. Бути українкою – це честь, дотримуватись звичок та традицій, розмовляти рідною мовою, бути патріотом своєї батьківщини.

Я пишаюсь тим, що я українка. Тому що моя країна, має унікальну різноманітну природу. Через те що територія країни розташована в центрі Європи. Завдяки цьому Україна має багато природних ресурсів: моря, гори, річки, озера, поля, корисні копалини, ліси… Моря – завдяки ним здійснюється експорт та імпорт товарів. Гори – наше здоров’я, наснага, відновлення життя. Річки, озера – впливають на клімат довколишніх регіонів. Поля – дають нам урожай. Корисні копалини – ефективно використовуються у сфері матеріального виробництва. Ліси – екосистема Землі та мають промислове значення.

Найцінніший ресурс України – чорнозем. На наших українських полях вирощуються злакові, з яких випікається хліб, соняшник – з якого виготовляється соняшникова олія. Даними культурами забезпечуються країни світу. Наприклад, з соняшникової олії випікається італійська піца. Україна експортує електроенергію, деревину, чорні метали тощо.

На українських землях народжуються талановиті та відомі на весь світ люди. Які здобувають освіту, наполегливо працюють та удосконалюють знання у певних галузях науки, щоб Україна процвітала та була прикладом для інших держав. Наприклад, такі як: Віктор Толмачов – головний український конструктор найбільшого в світі літака «Мрія»; Микола Леонтович – автор відомого на весь світ «Щедрика»; Володимир Івасюк – український композитор – виконавець власних пісень: « Я піду в далекі гори», «Червона Рута», «Мила моя»; Григорій Сковорода – український поет, філософ, педагог; Тарас Шевченко – поет, живописець, автор «Кобзаря», «Садок вишневий коло хати»; Казимир Малевич – художник-авангардист. Найвідоміша робота: «Чорний квадрат» або «Квадрат Малевича». Не зважаючи на труднощі та перепони, які виникають унаслідок війни, на території нашої країни постійно вдосконалюються новітні технології, відбуваються нові наукові відкриття, особливо у військовому напрямку, для того щоб гідно протистояти ворогу та здобути над ним Перемогу.

Український народ наділений наймилозвучнішою мовою. Одягаючи вишиванку я відчуваю себе сильною, вільною, гордою, адже це однин з символів моєї країни, який наділяє мене позитивною енергією. Так навіть традиційний український танець Гопак виконується у народному одязі, який символізує мужність та сміливість. На традиційні свята з покоління в покоління передаються звичаї, які об’єднують та зміцнюють родинні зв’язки.

Незламність українського духу та нації полягає в тому, що ми – українці, вільні та незалежні, сміливі, навіть у теперішні часи. Протягом багатьох століть Україна була залежною від інших країн, але завдяки мужності українського народу, впевненості, ми вибороли нашу територіальну цілісність, волю і честь та здобули незалежність! На жаль, історія повторюється, український народ знову мусить відстоювати свої кордони та свободу.

Для наближення перемоги на початку повномасштабного вторгнення ворогів на Україну, ми родиною готували їжу та передавали військовим, надавали допомогу ВПО, які змушені були виїжджати з окупованих територій. Коли з’явилась можливість ходити до школи, на уроках трудового навчання з однокласниками шили подушки, балаклави, шапки, рукавички, які зігрівали наших військових у холод. Постійно збираємо необхідні речі для ЗСУ, які передаємо волонтерам та робимо донати. У знак підтримки та підняття настрою нашим захисникам, з дерева випилювали значки у вигляді тризуба і писали листи щирої подяки.

Українці навчаючись, працюючи та боронячи кордони держави, піддаються постійному ризику, не здаються, а наполегливо йдуть до Перемоги спільними зусиллями. Кожний вкладає свою частинку по мірі можливості: населення плете маскувальні сітки, медики рятують життя, як цивільному населенню так і військовим, правоохоронні органи розслідують військові злочини, сапери розміновують наші землі, енергетики відновлюють електромережі тощо. Велику і важливу роль відіграють Збройні сили України, захищаючи та деокуповуючи наші території. І це невичерпний перелік внеску українського народу. Так навіть починаючи з дітей, змушені здобувати навчання перебуваючи в укритті через ворожі атаки. Та це нас не лякає та не зупиняє, ми не здаємося і продовжуємо навчатися, адже МИ – майбутнє нашої країни і саме таким чином наближуємо перемогу України. Я горда бути українкою! Слава Україні! Героям слава!