Крутов Ярослав, 9 клас
Первозванівський ліцей Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Стась Юлія Миколаївна

Чому бути українцем – це суперсила?

У багатьох українців є своя історія, наповнена болем за втраченими рідними людьми, рідною домівкою. Історія про непросте життя під час війни. Історія про незламність українського народу, частинкою якого ми є!

Мене вразила історія 12-річного хлопця Ярослава з міста Гостомель, що на Київщині. Слава Богу, вона не є трагічною, а такою, що доводить: у кожного свій фронт! Хлопець розповів, що ще до війни його найзаповітніша мрія була мати дрон – безпілотний літаючий апарат, який керується дистанційно. Мріяв про його різновид - квадрокоптер, який має чотири пропелери. Дрони можуть літати на різній висоті і проникати в такі закутки, куди людині ніколи не дістатися. Далі цитую Ярослава:

–І ось на Новий рік, під ялинкою знайшов обгорнуту коробку, коли відкрив її, то заплескав у долоні від радощів!!! Там була моя мрія – квадрокоптер!

Швидко опанував керування цього апарату, робив різні зйомки.

24 лютого ранок у Гостомелі видався надзвичайно тривожним, – гул літаків, гелікоптерів, розриви бомб та снарядів.

З родиною ми вирішили бути в місті. «Що робити, як допомогти нашій армії у боротьбі з ворогом?» – думав я. Тоді тато підказав: «А давай будемо знімати на дрон пересування ворожої техніки та армійців ворога, дані координат передаватимемо ЗСУ».

Попри перебої з покриттям Інтернету, небезпеку бути поміченими ворогом, ми з батьком змінювали позицію подалі від дому, запускали дрон над колонами ворога, дані передавали нашим. І радості не було меж, коли дізнавалися про знищеного ворога! Такою була наша допомога армії. А коли ворог був вибитий із Гостомеля та Київщини, я вирішив передати свій квадрокоптер на потреби ЗСУ, адже він потрібний там, де йдуть зараз бої».

Слухаючи розповідь Ярослава, я запитав, а яка мрія в нього зараз?

– Тоді, ще до війни, моя мрія була про дрон, а тепер – це перемога України! А ще хочу, щоб була відроджена наша гордість – найбільший літак у світі «Мрія», яку розбомбили рашисти. Нехай вони знають, що літак можна знищити, а от нашу мрію про перемогу та любов до України ніколи!»

Хіба це не суперсила – бути українцем?! Хто зможе перемогти нас, українців? Ніхто! Україна переможе, тому що сила – в єдності!