Штоколова Вероніка, 11 клас
Ліцей «Територія 12» м. Бердичів
Вчитель, що надихнув на написання есе: Мариневич Світлана Іванівна

Моя Україна майбутнього

Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
Т.Г.Шевченко

Ці слова належали легендарному українському поетові Тарасу Григоровичу Шевченку, який жив і творив ще за часів кріпаччини. Ще з давніх часів український народ славився силою духу, патріотизмом та боротьбою за незалежність рідної неньки України.

«Важкі часи народжують сильних людей. Сильні люди створюють хороші часи», - слова Шейфа Рашида чудово описують український дух та погляди українців на майбутнє. Наші люди вірять в щасливе майбутнє України!

А як ви уявляєте країну майбутнього?

На мою думку, це країна, де люди відчувають себе в безпеці, де панують любов і спокій? А моя Батьківщина – це чудовий приклад незалежної держави.

Питання миру - найважливіша проблема для сучасного українця. Ми починаємо цінувати тоді, коли щось втрачаємо. На мою думку, мир – це не просто душевний стан гармонії, а, в першу чергу, відсутність війни та конфліктів, це щаслива дитяча посмішка, блакитне небо та білий голуб - передвісник миру та добра. Так-так, білосніжний голуб, який завжди вважався символом миру.

Сьогодні багато невинних дітей та дорослих кожен день страждають через постійні обстріли. Варто лише поглянути на кількість загиблих – серце обливається кров’ю. На нашій землі порушуються норми закону та права людини через повномасштабне вторгнення. Це, на жаль, не єдиний приклад в історії людства.

Україна майбутнього – це місце для щасливих людей. Це країна, де буде цінуватись свобода слова та любов до Батьківщини. В моїй уяві Україна стане домівкою мільйонів людей, де кожен матиме право на свободу слова, право на життя без загроз, де цінуватиметься людина.

Сьогодні наша країна виборює своє право на існування. Це дається важкою ціною. А сліз, а горя, а смертей… Щодня ми стаємо свідками похоронних процесій і великого горя матерів. Образ матері – це образ нашої України, що проводжає сина на фронт та чекає їх з надією. Уже не один рік вони виборюють над нашу перемогу ціною своїх життів.

Слова пророка Шевченка звучать і сьогодні актуально:

Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров’ю
Волю окропіте.

Що ми можемо зробити для нашого спільного майбутнього?.. Маємо жити, працювати, вчитись, допомагати нашим воїнам усіма можливими й неможливими способами… А після війни наступному поколінню доведеться підіймати країну з руїн… Для цього нелегкого завдання ми повинні старанно навчатись, вивчати справжню історію нашої держави, щоб не повторювати помилок наших предків, шанувати українські традиції та намагатися поширювати звичаї серед наших дітей…

"Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь...", - цими словами поет Тарас Шевченко понад 200 років тому закликав покоління шанувати рідну землю, не забувати свою історію. Його слова ніби закладені в фундамент нашої незалежної держави. Саме з цього і починається наше майбутнє. Ми маємо любити, поважати один одного та говорити ті слова, які можуть розтопити нашу душу, закам’янілу від болю. Всі давно знають, що слово - це теж сильний інструмент, який допоможе нам окрилити українську душу та відродити нашу неньку-країну.

Саме тому кожен із нас спроможний зробити свій внесок у розвиток нашої держави. Це може бути як дитина, так і старенька людина. А Україна мого майбутнього – це країна, що ставить перед собою завдання, спрямовані на покращення життя своїх громадян. «Самостійну державу може здобути собі український народ тільки власною боротьбою і трудом», - сказав Степан Бандера.