Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Ткаченко

«У нас під боком почалась війна…»

переглядів: 260

Ткаченко Валерія, 16 років, Солоницівський ліцей №3, м.Харків

Есе «Один день»

Кожне людське життя є безцінним. З дитинства я чула про війни в різних куточках земного шару. Усі ці новини були такими нереальними для мене, адже моє життя було наповнене спокоєм, любов’ю батьків, розвагами, спілкуванням з друзями, смачними бабусиними млинцями. Війна була для мене абстракцією, вигадкою або страшним сном далеких країн. Але одного дня все змінилося…

Мені було лише дев’ять років, коли в новинах вперше прогриміло: «Війна!». Хіба я, мала, тоді могла зрозуміти ввесь масштаб того короткого слова? Ні!

Малою я не одразу побачила страх в очах батька й тривожну усмішку на обличчі мами. Саме тоді я почала усвідомлювати, що світ навколо мене змінюється: у нас під боком почалась війна…

Теплого травневого дня я прибігла зі школи до бабусі, щоб похизуватися гарною оцінкою з малювання, тримаючи новенький, свіжонамальований портрет її кота, який вже зустрічав мене біля дверей. Барсик одразу почав мурчати й тертися об ноги, вітаючи мою спробу увіковічити його на папері.

Бабуся швиденько повернулася на кухню готувати щось смачненьке, а я пішла дивитися телевізор на старенькому скрипучому дивані. Зручно сівши, я налаштувалася на перегляд улюблених мультиків, увімкнувши телевізор навмання. З телеекрану донісся емоційний монолог репортерки, в той час як я гралася з Барсиком. Вона привернула мою увагу.

Жінка розповідала про зброю й вибухи, танки й бронетранспортери, вбивства та втрати на полі бою. Це все було не про далекі країни, а про нашу державу. Мова йшла про сусідні області. Я чула знайомі назви, здається, я була в тій місцевості декілька років тому разом із батьками, а зараз там бої, вибухи і смерть.

Монолог журналістки змінився страшними картинками з передової, які налякали й збентежили мене. Стало страшно… Раптом це докотиться й сюди? Побачивши мої налякані очі, бабуся вимкнула телевізор та запевнила, що все буде добре.

У цей день моє життя розділилося на «до» і «після».

Як багато може змінити один день, навіть година чи хвилина. Кожен новий ранок починався з новин. Батьки мовчки слухали про події на Сході й лише тривожно переглядалися одне з одним. Мені ніхто не пояснював, що відбувається, але я відчувала, що батькам теж страшно.

Зараз мені шістнадцять, але страх нікуди не зник. Війна триває і досі, але не лише на полі бою, там, на передовій, але й тут, в просторі Інтернет, в спілкуванні з однокласниками, під час дискусій на уроках історії…

Один день і одне слово стало тепер нашою реальністю…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій