Від початку повномасштабної війни Росії проти України більше мільйона українських біженців знайшли прихисток у Німеччині, серед них — сотні кваліфікованих лікарів, які прагнуть продовжити свою медичну практику на новому місці.

За даними видання Welt am Sonntag, від лютого 2022 року 1 674 українські лікарі подали заявки на отримання ліцензії на роботу в Німеччині. Однак процес підтвердження дипломів виявився довгим і складним: лише 187 заявок були схвалені, тоді як більшість – 1402 – досі перебувають на розгляді. Матеріал Радіо Свобода.

«Я самостійно перекладала диплом і оплачувала всі витрати, бо Джобцентр не має розуміння процедури визнання лікарської освіти в Німеччині. Там сказали, що перекладуть мій диплом, тільки коли я надам підтвердження, що мене беруть на роботу в лікарню. Але як лікарня може взяти мене на роботу, якщо вони не бачили мого диплому?» – каже біженка.

Наразі Наталія активно готується до фахового мовного іспиту (Fachsprachenprüfung), який відбудеться у вересні. Тоді ж вона розпочне оплачуване стажування в лікарні міста Гютерсло в психіатричному відділенні: «Наразі я отримуватиму мінімальну заробітну плату, але лікарня повідомила, що як тільки я успішно складу фаховий іспит та отримаю апробацію, я зможу працювати у них як асистент лікаря з повною лікарською зарплатою».

Попри всі труднощі, Наталя не планує здаватися на шляху до визнання лікарської освіти.

«В Німеччині більшість українських лікарів старші за 40 років, на відміну від молодших мігрантів з інших країн. Це не робоча міграція, а втеча від війни. Ми зіткнулися з величезним стресом, але я не хочу, щоб це затягнулося на роки, і ніхто з нас не зміг би інтегруватися», – каже вона.

Лікарка вірить, що після перемоги України повернеться додому, а поки прагне працювати за фахом: «Хочеться додому, там рідна земля. Але поки що я тут і роблю все можливе, щоб інтегруватися і продовжувати свою медичну кар'єру».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.