Яцкова Оксана, 11 клас
Новорторийський ліцей Житомирської області Житомирського району
Вчитель, що надихнув на написання есе: Миронюк Марія Василівна

Чому бути українкою – це моя супер сила?

Насамперед, варто почати, що таке Україна. Україна із самого початку свого існування – це земля, сповнена квітучістю, родючістю та багатим розмаїттям барв. Від морської блакиті до оксамиту пустельних пісків, від могутньої зелені карпатських лісів до коштовного золота ланів та полів.

А що ж можна сказати про людей, які живуть, працюють, навчаються та наповнюють цю землю? Тут, не вагаючись можна згадати слово – супер сила. Адже воно найкращим чином характеризує синів та дочок цієї могутньої землі. Так склалось історично, що українці весь час змушені були боротися за свій дім та відстоювати своє право на життя. Ось і зараз, у час технологічного прогресу та цивілізованості, ми знову доводимо світу, що таки ми нація супер героїв.

Звичайно, кожен із нас усіма силами намагається прогнати ворога та наблизити перемогу, яка поверне людей у свої домівки і подарує спокійний сон та впевнений дух на зустріч щасливому майбутньому. І саме у цьому проявляється супер сила кожного із нас. Діти неньки-України розділилися на дві категорії. З одного боку відважні воїни ЗСУ, які дивляться ворогу прямо в обличчя, і не жаліючи себе проганяють його геть. А з іншого волонтери, які стоять за спинами наших солдат і роблять усе, аби полегшити їм їхню таку важку ношу.

Ось одна з таких людей проживає у моєму краї на Житомирщині. Від самого початку війни вона несе волонтерську службу аби забезпечити захисників усім необхідним. Ця тендітна дівчина, на ім’я Іванка, має трьох діток. Та навіть попри це вона встигає окрім піклування за ними, пекти хліб для військових, збирати кошти і навіть пригнати кілька автомобілів. Вона є уособленням мужності, стійкості та незламності, що відображає основні якості української нації. Ця родина стала прикладом того, як живуть у наш час мільйони громадян нашої держави. Дружина-волонтер, чоловік-воїн та захисник, а дітки-сила та натхнення таких мужніх та самовідданих батьків.

Маючи розмову із цією незламною жінкою, мимоволі надихаєшся її ентузіазмом та вірою у себе. ЇЇ бажанням бути корисною та не бути осторонь тих подій, що відбуваються навколо. Це, звичайно, дуже надихає та дає наснаги не лише робити хоч щось, але й намагатися творити речі, які б виходили за рамки можливостей людської міцності та сприйняття. І якщо запитати в Іванки: “В чому сила українського народу?” – вона без роздумів відповідає, що в єдності. Ми – нація сильних по духу та тілу людей, то можна уявити, наскільки сила кожного із нас зросте, якщо усі ми станемо як одне ціле. Можливо, саме це є запорукою нашого успіху і у цій війні…?

Вражає ця сором’язлива жіночка своєю стійкістю та трудолюбством. “Я не можу відпочивати, знаючи, що хлопці там, в окопах”, - каже Іванка, сумно знизуючи плечами. “Спершу ми маємо довести справу до кінця і повернути людей у свої домівки. Тоді і можна буде відпочити.”

Коли зустрічаєш подібних людей, хочеться рівнятись на них, бути як вони, дивитись на світ як вони. Ця маленька, тендітна українка для мене стала образом істинної української жінки з її рішучістю, незламністю характеру. Ніби людина опинилася саме там і саме тоді. І це лише одна людина. А коли на секунду задумуєшся, що таких людей незліченна кількість, серце починає битися мимоволі швидше від хвилювання. Починаєш вірити, що ми всі, наче пульс, працюємо в одному ритмі задля швидшого досягнення спільної мети.

То ж чому бути українкою – це моя супер сила? Відповідь водночас і проста, і складна. Складність полягає в тому, що всі риси, які формують нас, як націю, створювалися віками у наслідок нелегких історичних подій, які спіткали наші землі протягом багатьох століть. А саме простота є найголовнішою нашою супер силою.

Жаль, що виявили ми свою силу лише тоді, коли у дім прийшла біда. Та все ж, на мою думку, лише це стільки часу не дає нам опускати руки.

Тому єднаймося, будьмо сильними та рішучими. Адже весь світ побачив на що ми здатні, коли разом і увесь світ знає, що наразі супер герой не носить маску чи плащ, наразі супер герой носить піксель та шеврон ЗСУ.