Гаврікова Оксана, учениця 11 класу Водянського ліцею Верхньодніпровської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Саханенко Світлана Василівна

Війна. Моя історія

У серці Східної Європи, де вплітаються історія та сучасність, розгортається унікальна війна за свій шлях – українська визвольна боротьба. Це не лише бій за територію, але й пошук самовизначення та визначення місця України в сучасному світі. Справжній героїзм полягає в зусиллях українського народу знайти власний ідентичний шлях у незалежному житті.

Сотні тисяч людей вийшли на Майдан, відстоюючи свої права та свободу. Сотні тисяч людей, стоять в окопах, борячись з навалою загарбників. Мільйони громадян згуртувалися і показали всім що це за народ – українці.

Однак ця війна не завершена, адже вона триває у серці кожного громадянина, кожної родини, кожного митця, які своєю працею, творчістю та громадянською активністю будують новий шлях для України. Звідси походить нова, непересічна ідентичність нашої країни.

Відновлення та розвиток мови, культури, та національної самосвідомості – це кроки, які визначають обличчя нової України. Українці визначили свої цілі: суверенітет, права людини, та відкрили шлях до європейської майбутності.

У цій війні кожен українець - це воїн. З одного боку, це боротьба із зовнішніми викликами, а з іншого – це внутрішній бій із стереотипами та негараздами минулого.

Визначаючи свій шлях, Україна зазирає у світле майбутнє, де мрії про краще життя перетворюються на реальність.

Ця війна є не лише боротьбою за визволення території, але й за душу нації, за її право визначати свій власний шлях у цьому великому світі.