Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Яловий

«Останні слова друга були: «Мені здається, я вмираю»

переглядів: 1474

Мене звуть Яловий Олександр Олександрович, проживаю в Авдіївці, живу тут із народження. Усе було добре. Навчався, працював, в армії служив у місті Лозовій, Харківська область. Усе б нічого, але ось прийшла в наш край війна – і все пішло шкереберть.

Останні слова друга були: «Мені здається, я вмираю

Селище у нас досить-таки дружне. Багато людей було. Дітвори купа бігала. Школи, садочки. Як почалася війна – хто виїхав, хто дітей забрав. На душі тривога, страх, бо не знаєш, чого очікувати, коли саме може статися непоправне.

Останні слова друга були: «Мені здається, я вмираю

4 лютого 2015-го йшов із другом і його батьком на зміну, на роботу. Це було о 6:30. Нас накрив мінометний обстріл. Мене відкинуло хвилею вибуховою... Впало в безпосередній близькості від мене. Це я вже потім зрозумів, тому що від моїх штанів залишилася одна резинка.

Підняв голову, друг лежить неподалік живий. Я йому: «Як? Все нормально? – кажу, – тримайся». Пройшла буквально хвилина. Останні слова були: «Мені здається, я вмираю». На моїх руках, на моїх очах.

Я лежав на спині. Я міг тільки підняти голову. Потім приїхала швидка, оперативно спрацювала. Обстріл тривав, стріляли, але водій і лікар знали свою справу. Не побоялися, коли воно свистить, коли вибухає. Затягнули нас у швидку й відвезли до лікарні Авдіївської.

А в лікарні нам сказали: «У нас тільки що пройшов обстріл, у нас немає світла, їдьте в Димитров». Довелося везти мене в Димитров.

Зайшов осколок у праву ногу вище коліна, буквально на сантиметр вище чашечки, поламав кістку. Ліва нога – вирвало литковий м’яз, під кістку все злизало. Перелом тазу – осколок увійшов у сідничний м’яз, поламав таз, пробив сечовий міхур, тонкий кишечник. Пальці поламалися на руках, може, через падіння.

Півроку лежав у ліжку – м’язи атрофувалися, тому треба заново навантаження, розтягувати це все.

Найстрашніше було, коли приїхав до Авдіївки... Я лежачий, не піднімався, тільки руками трохи міг притримувати. І найстрашніше було, коли почалися обстріли. Я нікуди дітися не можу, я на другому поверсі... Ну, страшно, загалом. Підвал – у сусідньому аж будинку. Це треба вийти і пройти щонайменше метрів 150.

Мого друга звали Кругленко Сергій Вікторович. Згадую я про нього практично кожного дня, тому що я часто проходжу повз будинок, де він жив. А те місце я не відвідую, обходжу його стороною.

Останні слова друга були: «Мені здається, я вмираю

Він працював слюсарем, я працював на коксовій батареї. Ми живемо поруч, у школу разом ходили. Йому було 25 років.

Людей шкода, які постраждали. Пенсіонери самі не можуть відновити нічого, той же паркан полагодити, те ж скло вставити.

Останні слова друга були: «Мені здається, я вмираю

Я сподіваюся, що це все закінчиться. Діти повернуться до рідного міста, будуть рости, піднімати місто. Тому що тут робіт – робити не переробити. Ніхто не буде працювати за копійку, тільки той, кому це дійсно потрібно, для кого цей край дорогий.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2015 Текст Історії мирних молодь 2015 поранені обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій