Каратніцький Дмитро, учень 9 класу Єрківського ліцею імені Героя України В.М. Чорновола Єрківської селищної ради Черкаської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Янворська Лариса Анатоліївна

Війна. Моя історія

Якось я почув вислів Аристотеля: «Працюємо, щоб мати вільний час, і воюємо, щоб жити мирно.» Тоді мені це здалося кумедним та не досить зрозумілим. Як це: «воюємо»? Воюємо…

Прокинувшись холодного зимового ранку, я не міг зрозуміти стурбованих, сумних, безнадійних розмов батьків.

Аж раптом у будинку все затрусилося, звідкись наближався страшенний гул. Я розгублено підбіг до вікна і побачив, як прямо на наш будинок летить здоровенний військовий літак. Він летів так низько, що здавалося, ніби він залетить у самісіньке вікно.

«Синочку, у нашій країні розпочалась війна!» – вигукнула мама. Так почалась війна за свободу нашої країни та кожного українця окремо.

Наша країна увесь час виборювала свою незалежність, волю та свободу. Але цього разу боротьба виявилася надзвичайно жорстокою, кровавою, підступною та незрозумілою. Країна-агресор завдала та продовжує завдавати непоправних втрат для нашої країни. Втрат людських, матеріальних та духовних.

Але, як би жахливо це не звучало, українці саме зараз зрозуміли свою основну цінність. Цінність своєї мови, своєї історії, державності та неповторної гордості за свій народ.

Ми, діти, стали не по роках дорослими та мудрими. Ми кожною клітиною свого тіла розуміємо та відчуваємо вигук: «Слава Україні! Героям слава!». Ми понесемо через десятки років історії наших відважних захисників та захисниць, які назавжди закарбувалися  у нашій пам’яті.

На жаль, переважна більшість цих історій з трагічним закінченням, але всі вони обовязково складуться у щасливе слово «Перемога».

Я, як і більшість українців, вірю у ЗСУ, перемогу та єдність територій України. Переконаний, що зовсім скоро наша країна стане вільною, мирною, могутньою. Українська мова буде гордо лунати від заходу до сходу та від півночі до півдня. Наш ворог – росія, назавжди зрозуміє, що таке непідкорений вільний дух українця. Слава Україні! Героям слава!