Гайдамашко Андрій, 10 клас
ОЗ-«Вікнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»
Вчитель, що надихнув на написання есе: Гайдамашко Інна Миколаївна

ЧОМУ БУТИ УКРАЇНЦЕМ - ЦЕ МОЯ СУПЕРСИЛА?

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно!
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Т. Шевченко «Розрита могила»

Не загинеш, краю мій! Бо сьогодні Україна і мій народ для всього світу є символом незламності. Мої Українці, мої сильні духом воїни, моя суперсильна нація – Ви дивом Всесвіту. Гордість за Україну – матір переповнює мене, але водночас біль і страждання мого народу не дають мені спокою думки, спокую душі.

За думою дума роєм вилітає;
Одна давить серце, друга роздирає,
А третя тихо, тихесенько плаче
У самому серці, може й Бог не бачить

Клята війна … завжди здавалось, що це десь далеко й ніколи, в наш час, вже не торкнеться моєї землі. Увірвалося страшне лихо в країну, яка тримала вектор на розвиток, благоустрій щасливе майбутнє. Це «лихо» намагається залякати, відібрати найцінніше – свободу, мову, дух незламності. Хоче покласти українців, як рабів, на коліна.

Кати! Кати! Людоїди
Накралися… знущаються
тяжко мені, тяжко
коли страшна історія
твориться із нами.
Москва таки випалює
Мою рідну землю.
Дамбу спустила в синє море
Розкопала могили… Боже милий,
Зжалься, Боже милий!...

Переможемо! Поборемо! Вистоїмо! Ми – українці! Я - українець і мої предки Українці. І вважаю належність до української нації великою честю.

Я пишаюся своєю рідною мовою і не розумію російськомовних українців, які без ніякого сумління – розмовляють, моляться чужою мовою, мовою ворогів, вбивць, загарбників. Адже мова - це сила, код нації, наше коріння та наше майбутнє.

Моя мрія - щоб усі українці розмовляли українською, солов’їною, рідною мовою. Але, на жаль, неможливо всіх переконати в цьому.

Тож в чому моя суперсила, як українця!? Я, як і мій народ, прагне волі, правди, честі, перемоги. Хоче бути кращим з кращих. Хочу бачити свою державу без зрадників, брехунів, здирників. Щоб не було бідних та олігархів.

Щоб кожен свідомий громадянин моєї держави зрозумів, що він і є суперсила України. Для того, щоб перемогти треба перестати боятися, треба перестати зраджувати своїх побратимів. Зрозуміти, що на сьогоднішній день «братня країна» стала реальним ворогом і гинуть рідні люди.

В своїй хаті своя й правда
і сила, і воля…
Т. Шевченко «Послання…»

Суперсила українців - це людяність. В страшний час для країни мій народ проявляє найкращі риси: допомога пораненим, біженцям, сиротам, вся країна волонтерить.

Що я роблю заради Перемоги!? Я щиро молюся Богу про мир в моїй державі і квітуче майбутнє України. Підтримую мовне питання – «немає мови - немає народу». Щиро вірю,що цілий світ надихатиметься суперсилами українців. Я і моя сім’я пишаємося, що ми -УКРАЇНЦІ!.