Корляков Іван

10 клас, Побузький ліцей Побузької селищної ради

Вчителька, що надихнула на написання – Литвинюк Інна Леонідівна

Моя Україна майбутнього

Війна сьогодення принесла і продовжує приносити багато страждань українському народу. Тому, беззаперечно, найочікуваніша подія для кожного, заповітне сподівання - «щоб швидше закінчилась війна…».

Але мир – це не просто відсутність війни. Історії відомі чисельні випадки, коли незабаром, після проголошення довгоочікуваного перемир’я, починалась нова війна, як правило, більш трагічна ніж попередня. Під словом «мир» я розумію лад, стабільність, людську згуртованість, єдність і розвиток. Мир в державі означає мир в серцях людей. Так само як і Україна – це кожен з нас.

Саме тому під час війни й після перемоги на нас самих лежить відповідальність за майбутнє країни.

Чи багато користі ми принесемо, шукаючи винних серед своїх близьких, звинувачуючи таких же громадян в бездіяльності, навіть не намагаючись, подати приклад, показати свої кроки для наближення перемоги?

Мир в Україні настане тоді, коли ми зрозуміємо, що лише об’єднавшись ми зможемо розвиватись і дати державі те майбутнє, яке зараз виборюють наші воїни. Просто навчаючись у школі та університеті, працюючи, займаючи активну громадянську позицію ми робимо внесок в розвиток країни. Адже якщо досвідчених працівників стане менше, життя стане набагато гіршим. А освічена молодь - це фундамент будь - якої держави. Особливо коли підростаюче покоління знає історію свого народу.

Громадяни, які не бояться відстоювати свої погляди – основа демократії. Тому, щоб перемогти ворога, потрібно перемогти свою неосвіченість, байдужість і егоїстичність. І тільки тоді в України буде майбутнє.

А зараз нам потрібно орієнтуватись на розвинені країни Європи. Якщо робити все вищесказане, можливо, ми змінимо український менталітет у кращу сторону. Так, наприклад, у Німеччині, Швейцарії, Польщі ніхто не кине на вулиці стакан з-під кави чи обгортку в парку. Для них це те ж саме що кинути сміття посеред хати. А для тих, хто так не вважає, існують доволі немалі штрафи. І цей буденний приклад відображає принципи та менталітет населення Європи. Уряд створює комфортні умови життя, відкриває нові підприємства, створюючи робочі місця із гідною зарплатнею; громадяни поважають одне одного, незважаючи на професійні якості, вік чи походження. Кожен намагається зробити добро не тільки собі, а й колегам, підлеглим, прохожим та будь-якій людині І цьому нам потрібно навчитись.