В січні в Дніпрі вперше проводять фестиваль бізнесів, релокованих з тимчасово окупованих територій, – Cheсk-in Dnipro. У ньому беруть участь підприємці, які втекли від війни й змогли успішно перезапустити свій бізнес або заснувати нову справу в тилу. Вони представляють свою продукцію й діляться досвідом з колегами. Радіо Свобода записало історію Анастасії Повненької та Костянтина Свиридюка.

Анастасія Повненька й Костянтин Свиридюк – переселенці з Харкова. Анастасія втікала від війни вже вдруге. Перший раз – 2014 року, з Макіївки, що на Донеччині.

Обладнали місце у квартирі й виготовляємо вдома

Анастасія й Костянтин

У Харкові хлопець і дівчина жили на Салтівці. З 24 лютого район був під масованими атаками російських військ. Ще там, у Харкові, коли не було світла, пара виготовила свою першу свічку.

«Останні два тижні в Харкові ми сиділи в коридорі. Були забиті вікна, було дуже темно. Ми були до цього не готові, ліхтариків не було. Телефони сідали, світла не було, води не було. І тоді ми зібрали усі парафінові свічки у квартирі, почали плавити й заливати в форми. Це були наші перші свічки», – розповіла Анастасія.

Обладнали місце у квартирі й виготовляємо вдома

Одна з перших свічок

Виготовлення свічок виявилось захопливим і зрештою перетворилося на власну справу. Зараз хлопець і дівчина живуть на Дніпропетровщині, в Кам'янському. Їхня ніша – екологічно чисті ароматизовані свічки з соєвого воску. А ще – власноруч виготовлені гіпсові підсвічники.

"Ми себе позиціонуємо як екологічно чисте виробництво", - Костянтин Свиридюк.

«Багато магазинів купують готові аромати, а ми їх створюємо самі, з готових ароматів. Яблуко, м’ята, лісова ягода – змішуємо, експериментуємо. Гіпсові формочки також робимо самі, у спеціальних молдах. Обладнали місце у квартирі й виготовляємо вдома. Щоб створити майстерню, треба орендувати приміщення – поки на це поки немає грошей», – говорить Анастасія.

Обладнали місце у квартирі й виготовляємо вдома

Нинішня продукція під брендом РS

Поки хлопець і дівчина роблять свічки невеликими партіями – по кілька десятків на місяць, але планують розширювати виробництво. Бренд РS «склався» з перших літер прізвищ Анастасії та Костянтина.

«Соєві свічки набувають популярності за кордоном – є три великих ринки попиту: США, Велика Британія та Японія. На українському ринку попит на соєві свічки є, але часто наші люди обирають парафінові: вони довше горять, але ж мають шкідливі випари. Ми себе позиціонуємо як екологічно чисте виробництво. У нас була колекція синьо-жовтих свічок, дуже популярні. А зараз ми випустили ось ці два варіанти: «пластівці з молоком» і свічки у формах, які можна повторно використовувати», – розповів Костянтин.

Пара каже: виготовлення такої продукції приносить їм задоволення. Складність – тільки в популяризації екологічно чистої продукції. Надалі планують масштабувати свою справу – виходити на ринки Польщі та Чехії, а також пробувати робити декоративні «молодіжні» свічки.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.