Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій

«Не відчуваю безпеки. Маріуполь занадто близько до лінії розмежування»

переглядів: 813

Житель приморського міста Олексій пережив разом із земляками страшні дні гарячої фази збройного конфлікту. Нікуди не виїжджав, хоча залишився без роботи, але навчився жити в екстремальних обставинах. Згадувати минуле йому дуже важко.

Що таке війна? Це потрясіння, жах, нестабільність, зло!

Я був очевидцем обстрілів міста Маріуполя, чув вибухи. Здавалося, тряслися будинки. У цей час ми гуляли з друзями на паралельних вулицях і зразу ж втекли, коли почули шум машин і стрілянину автоматної черги.

Не відчуваю безпеки. Маріуполь занадто близько до лінії розмежування

Звичайно, ми обговорювали з друзями і дивилися по новинах і YouTube-каналам, що відбувається в місті. Велися якісь зйомки, у мережу [інтернет] потрапляли кадри з камер навпроти ДАІ, люди знімали те, що відбувається, на телефони. Стрільба.

А я просто жив у місті, участі ні в яких подіях не брав. Як мирний житель розумію, що і тоді, і зараз наше існування під загрозою, немає стабільності, немає чіткого розуміння, впевненості в майбутньому. Місто досі знаходиться поблизу лінії розмежування, і це загроза для всіх мирних жителів. Коли живеш у тотальній напруженості й небезпеці, більше замислюєшся, дорослішаєш, підлаштовуєшся під ситуацію. Але однак, важко планувати найближче майбутнє.

А забути минуле не виходить. Пам’ятаю, як ми чули обстріли, звукову хвилю, як тремтіли будинку. Люди боялися тоді і не хочуть про це згадувати зараз. Хтось виїжджав із міста, інші були в напрузі, не розуміючи, як себе вести. Важко згадувати моменти такого напруження, тому що це великий стрес. Я нікуди не переїжджав, тільки виїжджав на кілька місяців, коли думав, що буде гостра фаза конфлікту.

Але і зараз я не відчуваю себе в безпеці саме через близькість Маріуполя до лінії розмежування. Писали в ЗМІ, що при обробці полів в околицях міста підірвався трактор. Через такі випадки спливають неприємні спогади.

У нас було багато цих неприємних спогадів. Наприклад, під час військових дій, що відбувалися, було закрите підприємство, у якому я працював. Півтора року в мене не було роботи. Я стояв якийсь час у центрі зайнятості, потім там перестали платити, а влаштуватися на роботу не виходило.

Але потроху все якось налагодилося, я став більш пристосований до обставин, до життя в більш екстремальних умовах. Люди в інших країнах (наприклад, Польща, Чехія) живуть, займаючись тільки своїм розвитком, самореалізацією і зароблянням грошей. А тут ти переживаєш за своє життя. І мрієш про те, щоб бути щасливим, тобто мати можливість жити вільно і спокійно, самореалізовуватися, бути гармонійним, а не заручником обставин.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2015 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 обстріли безпека та життєзабезпечення Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій