ПОНЯТТЯ ВІЙНИ

«Війна для мене – це ...»

У першу чергу – це люди зі зброєю в мирних містах..

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

У той момент, коли з Донецька виїхали мої батьки без наміру повернутися назад найближчим часом. Це було літо, кінець липня 2014 року. Цей момент став відправним, тому що з’явилося усвідомлення того, що щось не так, і це «щось не так» не дозволяє мені повернутися додому.

Вам доводилося бачити воєнні дії на власні очі? Як це було?

Я не бачила воєнні дії, тому що фактично, коли починалися ці дії, я поїхала на море. Я застала той момент, коли часом десь там бухало.

Про що ви говорили з рідними й сусідами під час активних бойових дій?

Напевно, найголовнішим вектором бесід було куди ми переїдемо та взагалі, як організувати життя, поки там не вляжеться. На ту мить було відчуття, що вляжеться.

У ту мить, коли прийшло сприйняття війни, обговорювалося тільки таке: як організувати своє життя далі поза Донецьком.

Що з пережитого досвіду війни вам запам’яталося найбільше?

У мене спливають у пам’яті тільки дві речі: страшилки, які я чула від знайомих про те, що коїться на території, і друге – я сумувала за своїм ліжком. Не знаю, як пояснити, але навіть спочатку мені снилося моє ліжко вдома.

Якою була найважливіша подія цієї війни для вас?

Переїзд змінив моє життя. Тут є гарний бік і поганий. Поганий – що я живу не в тому місті, де народилася та планувала жити. А хороша частина – що я стала психологічно гнучкішою в подібних ситуаціях і легше пристосовуюся, напевно.

Я не можу сказати, що переїзд був для мене дуже травматичний. Спочатку він сприймався як велика пригода, тому що на ту мить я ще вчилася в університеті. Також було багато випробувань, через які довелося пройти, зокрема знімання житла, пошук роботи та всі побутові аспекти, коли речей ніяких немає, все залишилося вдома, забрали тільки найнеобхідніше.

Чи плануєте повертатися додому, коли війна закінчиться?

Я вже організовую своє життя за межами Донецька і не знаю, чи планую я повернутися. Імовірність, що повернуся, мала.

ЗМІНИ В ЖИТТІ ГЕРОЯ. ЦІННОСТІ

Чи відчуваєте себе в безпеці зараз?

Після цих подій, коли минув рік чи два, у мене не було відчуття стабільності. Через те, що все було нормально, а потім буквально через місяць-два все переросло в щось жахливе. Різка зміна призвела до того, що протягом року-двох після переїзду в мене не було відчуття стабільності. Мені здавалося, що будь-яке хвилювання може привести до чогось жахливого. Потім поступово все пройшло.

Про що ви мрієте?

Це дуже навіть багатогранне питання. Напевно, як звичайній людині, дуже важливе здоров’я близьких людей, мати можливість задовольняти не тільки фізичні потреби, а й духовні, тобто мати фінансові, душевні сили й фізичні можливості для задоволення всіх аспектів.

Про яку подію з початку збройного конфлікту на Донбасі ви б хотіли забути (не можете забути)?

У мене таких особистих переживань немає, на щастя.

Найяскравіше – якісь страшилки про загибель знайомих. Я знаю, що загинула моя класна керівниця, мама однокласника, якого я знаю добре.

Що таке щастя для вас?

Можливість думати про завтрашній день. У тому плані, що немає необхідності планувати виживання, грубо кажучи, не боятися. Не мати необхідності будувати плани для виживання.

Чи змінилося ваше ставлення до життя через війну?

Так, думаю змінилося. На той час, коли жила в Донецьку, я була впевнена, що нікуди не переїду. У мене не було тієї легкості на підйом і бажання переїжджати. А зараз, мені здається, я можу переїхати абсолютно в будь-яке місто, і у мене не виникне жодного дискомфорту.

З урахуванням того, що ви тепер знаєте про зміни у вашому житті, які відбулися в ході війни, що б ви зробили інакше, коли повернулися б у 2014 рік?

Я не впевнена, чи змогла б я щось змінити. Але, можливо, я б поставилася серйозніше до мітингів за Україну. Коли почалися заворушення, я знаю багатьох знайомих, які ходили на мітинг, а я до цього відношення особливого не мала, в принципі, я була аполітична. Можливо, я б серйозніше до цього поставилася...

Чого ви навчилися, поки долали всі ті складнощі, про які ви нам розповіли?

Добре засвоїла, що стабільна ситуація не стабільна.