Сакал Евеліна, учениця 8 класу Голованівського ліцею ім. Т.Г.Шевченка Голованівської селищної ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Оцабрик Оксана Миколаївна

Моя Україна майбутнього

Напевно, усі ми замислювалися над тим, що нас чекає в майбутньому, особливо чого очікувати нашій Батьківщині в найближчі десятиліття. Від чого тільки наша ненька не потерпала: війни, голодомор, геноцид, радянські влада, післявоєнні стани, Революція гідності, початок війни на Сході, та з 2022 кожен українець дізнався, що таке війна.

Згадуючи довоєнні дні життя, можу з впевненістю сказати, що таке мир для мене сьогодні. Мир - це найцінніше, що може бути в житті людини.

Для кожного - це особиста річ: це стан спокою й гармонії, це місце, де ти можеш не боятися за своє життя та за життя своїх рідних. На жаль, діти нашої країни не знають, що таке життя без тривог та вибухів. Ми діти війни, яким прийшлося попрощатися з омріяним спокійним дитинством.

Що ж нас очікує в майбутньому? Що очікувати всім українцям через десятки років?

На мою думку, це точно буде Україна, яка змогла вистояти після скількох років мук від країни-терориста. Це буде країна, що змогла перемогти завдяки об'єднання мільйонів українців, позбутися агресора, який стільки десятиліть прагнув знищити  націю, культуру та традиції.

Але як би ми не хотіли відразу мати спокійне життя після закінчення війни, треба пам'ятати про жахливу річ, яка стосується кожної країни, що пережила війну. Йдеться саме про післявоєнний період.

Україна буде все ще небезпечною країною, адже наша земля буде все ще буде замінована. Це постійна заборона ходити в ліси, їздити на море. Це мільйони зруйнованих домівок та тисячі стертих з лиця землі сіл. А ще це тисячі військових – наших героїв, які повернуться до своїх домівок з воєнним синдромом, скалічені фізично й морально.

На те, щоб відновити все, що зруйнували безсердечні сусіди, знадобиться немало часу. Буде багато труднощів, які ми долатимемо: занепад економіки, нестача робітничих кадрів,  житла та коштів. Це будуть тяжкі часи для кожного з нас.

Але я вірю в те, що Україна майбутнього – це нова сторінка для нас всіх, яку ми напишемо власним почерком. Тому що зараз українці зрозуміли всю силу нашого народу, і для того, щоб він процвітав й надалі, ми будемо робити все, що є в наших силах.

Особисто я, коли Україна переможе, буду радіти перемозі як і мільйони одноземців. Але головною метою буде старанно вчитися та самореалізуватися, щоб через декілька років допомагати квітнути нашій рідній Батьківщині.

Я вірю, що наша Україна відновиться з руїн і буде більш могутньою духовно за рахунок нашої багаторічної тяжкої праці. Адже саме українці - найзгуртованіший народ, і ми разом поборемо всі негаразди для щасливого майбутнього Батьківщини.