Куцмида Яніна

2 курс (11 клас), Вище професійне училище №35 міста Стрий

Вчителька, яка надихнула на написання – Маланій Христина Василівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Суперсила — це виняткові здібності, що роблять унікальними та визначними в певних сферах діяльності.

Наша держава — Батьківщина талановитих людей. Чимало передових винаходів, що змінили хід історії: рентген, гасова лампа, ракетний двигун і перший супутник Землі, електричний трамвай, підводний човен завдячують створенню нащадкам козацького роду.

Україна — країна з багатою історією. Київська Русь була однією з впливових могутніх і найрозвиненіших держав свого часу. Українська кров тече у багатьох королівських династіях: польській, австрійській, швецькій, грецькій, німецькій, угорській та норвезькій. Саме тому князя Київської Русі Ярослава Мудрого називають тестем Європи. Його дочка, Анна Ярославна, вийшла заміж за французького короля. Одна з їхніх дочок стара матір’ю англійського монарха. Нащадками Ярослава також є шотландські й англійські Стюарти.

Пам'ятники видатним літераторам-українцям стоять по всьому світу.

Погруддя великому письменнику Іванові Франку зустрічаємо у Хорватії, Чехії, Австрії. Славнозвісний ідеолог і пророк української нації Тарас Шевченко б'є всесвітні рекорди за кількістю споруджених пам’ятників.

А на честь знаменитої поетеси Лариси Петрівни Косач було встановлено монументи у США, Канаді та Грузії.

Українці — знані майстри міжнародного художнього, музичного і літературного спадку.

Микола Лисенко й Микола Леонтович — композитори, праця яких зробила важливий внесок у розвиток музики і високо оцінюється за кордоном. Художніми творами мистецтва, що неабияк вражають, відомі Катерина Білокур, Іван Марчук… Наші поети висвітлюють глобальні проблеми людства. Творча спадщина Лесі Українки просякнута питаннями соціальної нерівності та ролі жінки в суспільстві. Шевченко вплинув на розвиток різних напрямів у літературі, таких як романтизм та реалізм. Його творчість привертає увагу до людської гідності, сповнена гуманізмом і боротьбою за права людини.

Творчий потенціал українського роду не оминув і сферу кінематографу.

Актори і режисери Голівуду, як-от Міла Куніс, Стівен Спілберг, Сильвестр Сталлоне, Віра Фарміга мають українське коріння.

Пісня — це душа нашого народу. Немає нації, яка б за всю свою історію створила таку кількість пісень, як український народ. Наш фольклор налічує десятки, а то і сотні тисяч пісень.

Квітка Цісик є співачкою світового рівня, вона зачаровувала своїм голосом весь американський шоу-бізнес. Із Цісик співпрацювали Вітні Г’юстон, Майкл Джексон та інші популярні зірки.

Наша мова визнана однією з наймилозвучніших в світі, поступається лише італійській. Мене захоплює багатогранність рідної мови, багатство кількості її слів, зокрема синонімів, а також те, як фразеологізми і приказки відображають неповторні риси й побутові особливості народу.

Усвідомлювати, що твої співвітчизники є талановитими особистостями у різних галузях і що належиш до народу із самобутньою різнобарвною культурою – це справді дивовижно.