Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Вікторівна Долгер

«На нас щодня скидали авіабомби: ми з донькою не встигали прощатися»

переглядів: 314

­Жителька зруйнованого вщент Маріуполя дивом вижила і змогла дістатися підконтрольної Україні території. З собою на згадку про дім вивезла український прапор. 

Я зі своєю родиною жила у Маріуполі, працювала діловодом у відділенні поліції. 24 лютого саме збиралася на роботу, але в цей момент місто обстріляли з «Градів». Мій чоловік та син з перших хвилин пішли захищати місто.

Потім почався суцільний жах. Труднощі були у всьому: ми сиділи в холодному підвалі, не було їжі, води та світла. Було дуже холодно - мерзли навіть кістки. Було дуже страшно.

Найбільший шок у нас був від авіаударів. Ми і досі не можемо зрозуміти, як можна так легко вбивати простих людей, дітей? Ми в останні дні вже перестали з донькою навіть прощатися, бо не встигали. Бомби летіли одна за одною.

У мене загострилася астма, а ліків не було. Доводилось терпіти приступи, та щоразу було все тяжче. Тому ми зовсім не думали про те, що ми давно не їли. 

Коли наші військові знайшли нас у підвалі і дали дітям солодощі та воду, це було приємно до сліз. А коли ми виїхали і побачили за межами Маріуполя українських захисників і наш прапор, всі плакали від радості, цілували руки військовим і дякували. Ці емоції складно передати словами. Ми просто стояли і плакали від гордості та радості за свою Вітчизну.

Ми вибиралися без речей - все залишили в Маріуполі. Взяли тільки документи та двох котів. А ще нам вдалося пронести через всі ворожі блокпости український прапор. Він був на мені, тож я дуже зраділа тому, що мене не роздягали. Цей прапор – найдорожча річ у моєму житті, бо він з Маріуполя, з дому. 

Моя родина зміцніла, як ніколи - ми стали одним цілим. Мій чоловік і син досі захищають Батьківщину в Національній гвардії України. Ми давно їх не бачили, але відчуваємо один одного на відстані. Ми розмовляємо один з одним, коли нам сумно, і я відчуваю, що вони мене чують. У будь-якому разі дуже сподіваюсь на це. 

Мені пощастило і я маю роботу, поки що змінювати нічого не планую. Втім, є ймовірність скорочення. В такому випадку буду шукати будь-який заробіток.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій