Кахнич Марта, 11 клас
ОЗ "Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ступенів" Львівська область, Яворівський район, м.Мостиська
Вчитель, що надихнув на написання есе: Врубель Тереса Йосифівна

Моя Україна Майбутнього

Війна прийшла в мою країну коли мені було всього сім років, і я погано пам'ятаю мирні часи. Слово Мир стало синонімом слова Мрія для мене і для мільйонів українців. Мир означає спокій, щастя, впевненість у завтрашньому дні. Мир – це блакитне небо і золоті жита, це привітне ласкаве сонце і теплі слова. Мир – це щаслива родина і любов. Мир – це те, що в нас забрали.

Теперішнє оповите хмарами і майбутнє важко передбачити. Всі плани і надії було зруйновано з приходом війни і, захоплені зненацька, ми були змушені наново подивитися на майбутнє. Надії на швидку перемогу потрохи згасли, і країна налаштувалася на довготривалу боротьбу. Усе ж ми змогли подолати перші, найважчі дні вторгнення і вберегли країну. Щодня ми відстоюємо своє право на існування ціною життів наших захисників і захисниць.

Швидкість настання перемоги залежить від нас, від наших дій та вчинків, нашого вибору і від того, як злагоджено та впевнено ми працюємо щодня. Все ж я вірю, що перемога настане і, рано чи пізно, ми знову житимемо у вільній та мирній країні. Тоді ми більше не будемо прокидатися вночі від звуку сирен, не будемо зустрічати наших героїв на щиті і боятися почути сумні звістки від родичів. Мир обов'язково настане, і ми знову зможемо насолоджуватися кожною миттю життя.

Я бачу Україну розвинутою країною, країною, що гордо стоятиме поряд із іншими європейськими націями. Країною демократичною, з свідомим громадянським суспільством. Я розумію, що саме від мене й моїх однолітків залежить майбутнє України.

Моєю мрією є подорожувати Україною, щоб осягнути її багатогранність і красу. Кожний куточок нашої країни є унікальним і захоплюючим, проте значна частина країни є недоступною, знаходиться під окупацією. Коли настане Мир, я понад усе хочу на власні очі побачити степи Слобожанщини, донецькі терикони-атланти, що підпирають небо. Краса Донеччини є особливою, суворою і водночас ніжною. Недаремно видатний український поет Володимир Сосюра захоплювався красою його рідного краю:

Мені там рідне все – й Дінця зелені хвилі,
і шепіт яворів, і дальній дзвін копит,
і округа озер, степів картини милі,
й на обрії гаї, що серцю шлють привіт…

Отже, майбутнє моєї країни – це безхмарне небо над нашими головами, блакитна мрія. І нашим завдання є зробити все, аби її досягти.