Рахно Іван, учень 8 класу гімназії № 8 імені Панаса Мирного Полтавської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Іващенко Вікторія Вікторівна

Моя Україна майбутнього

Одного разу, років десь у п’ять, я побачив велику залізну птаху у небі, що стрімко пролетіла, залишивши по собі білу смужку серед неозорої блакиті. Те летюче диво не виходило у мене з голови, і я ще кілька хвилин спостерігав за небом, а потім побіг до татка з і мільйоном запитань, що ж це було. Так мій перший побачений літак справив на мене неабияке враження. Після цього в моїй кімнаті на поличці виросла ціла колекція з фігурок літачків, з журналів і книг про авіацію.

Саме з літератури я дізнався про вкрай важливу роль підтримки армії з неба, а після повномасштабного вторгнення прийшло усвідомлення, що наші військові льотчики в прямому сенсі тримають на собі наше небо.

Зараз для мене мир – це знати, що всі наші гвинтокрили, які пролетіли над моїм будинком, повернулись з завдання у тому ж складі. Саме вони забезпечують відчуття миру в моєму місті під час щоденних повітряних тривог, бо я знаю, що мене захищають, що на заваді російським ракетам і дронам стануть наші повітряні захисники.

Мир – це моя впевненість, що небо над головою буде чистим, бо є кому його боронити.

Словами не виразити силу моїх поваги та захоплення мужністю і відвагою українських військових льотчиків, які вже зараз стали легендами світового масштабу. Наша 40-ва бригада тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України – легендарне уособлення «Привида Києва» – неймовірні майстри, які вписали себе в історію своїми подвигами, як аси-пілоти МіГ-29, що за перші тридцять годин російського вторгнення в Україну здобули шість перемог у повітряному просторі Києва.

Ви уявіть: вони змогли збити два Су-35, два Су-25, Су-27 і МіГ-29 майже за одну добу повномасштабної війни! В Японії відомий художник-мультиплікатор Мацуда Джюко був настільки вражений героїзмом наших захисників, що навіть намалював цілий комікс «Привид Києва», присвячений українським пілотам 40-ї бригади тактичної авіації.

Якби мене запитали, як я бачу Україну майбутнього? Я б відповів не вагаючись, що бачу її з найсильнішою авіацією у світі, у розпорядженні якої є безліч літаків F-16. Літаки F-16 – це найнадійніші бойові винищувачі у світі, що здатні літати на відстані до 4000 кілометрів і при цьому мають оптимальний радіус бойової дії – 1000-1300 кілометрів. Саме ці літаки нам потрібні зараз і я мрію, що колись їх буде вдосталь для всіх-всіх наших пілотів.

І я дуже хочу, щоб таке майбутнє настало вже скоріш, хоча б 10 таких літаків в наступному році. Це буде моє персональне невимовне щастя і бажання на всі свята наперед. Адже це була мрія мого кумира – капітана Андрія «Джуса» Пільщикова (один з «Привидів Києва»), який у червні 2022 року був у складі української делегації, що мала переконати американських політиків передати Україні літаки F-16.

Саме після діалогу з паном Андрієм екс-пілот та чинний конгресмен Адам Кізінґер зробив внесення на розгляд законопроекту, що дозволив надавати допомогу та тренувати українських військових пілотів на літаках F-15 і F-16. На жаль, капітан Андрій «Джус» Пільщиков загинув 25 серпня 2023 року, так і не побачивши передачу F-16 Повітряним Силам України.

Коли Україна переможе, я обов’язково вмовлю батьків поїхати у Київ на Аскольдову могилу, де похований «Джус», і покладу на його могилу фігурку-модель літака F-16, зроблену своїми руками.

Це найменше, що я можу зробити на його честь. Вірю, що здійсню цей візит, знаючи, як багато наших пілотів змогли вижити і врятувати колосальну кількість людей завдяки всепогодним багатоцільовим винищувачам F-16 в своєму розпорядженні.