Токарчук Віктор Володимирович, 17 років, студент ІІ курсу Західно-Дніпровського центру професійно-технічної освіти, група: 3КК-21

Вчителька, що надихнула на написання есе - Антоненко Ірина Леонідівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

У кожної людини є своя мрія. У мене теж вона була. Я мріяв про те, коли настане літо, то поїду з мамою відпочивати на море, а потім - до старшого брата в гості. Але за одну мить усе змінилося.

Ранок двадцять четвертого лютого… По телевізору - надзвичайні новини. Почувши, що Росія віроломно напала на Україну і ввела свої війська, я зрозумів, що розпочалася війна. А до цього часу я тільки чув про війну: дивився кінофільми, читав книги, слухав розповіді прабабусі.

Сум огорнув всю нашу родину. Я бачив заплакані очі моєї мами, її хвилювання за братика, який був не поруч з нами. Ми навіть уявити собі не могли, що в XXІ столітті люди будуть втрачати домівки, чути вибухи снарядів та приліт ракет.

Немає спокою, кожного разу чекаєш, що ось-ось буде тривога і потрібно буде бігти в укриття.

У нас весь час повітряна тривога.

Вночі і вдень цей гул звучить.

І в укриття тепер одна дорога.

А ми так хочемо у мирі й тиші жить!

За ці довгі сім місяців я багато чого зрозумів і переусвідомив. Я вважаю, що багатьох людей цей час змінив, згуртував, з’єднав. Зараз би дітям бігти на урок, але не можна, бо летять ракети і можуть розірватися кожної миті.

Одиноко стоять пусті класи, в яких раніше лунали радісні і дзвінкі розмови. Самотньо без друзів та учителів, які давали нам знання і за якими ми спостерігали, роззявивши рота. А зараз лише дистанційне навчання…

Моя мама теж проводить уроки в онлайн-режимі. Тільки розпочинається урок - і тут роздається сирена. І так може бути декілька разів на день. Але вона не тільки навчає дітей, а виконує й іншу роботу. Ми з нею готували їжу для воїнів ЗСУ, плели сітки, килимки.

Коли стріляти ворог перестане?

Коли закінчиться проклята ця війна?

А перемога все-таки настане!

І за столом збереться вся рідня!

Я вірю, що скоро закінчиться війна, і знову ми повернемося в училище, і знову ми зустрінемося з нашими викладачами та одногрупниками, і все в нас, українців, буде добре. Все буде Україна!