Кондрацький Максим, учень 10 класу комунального закладу «Харківський ліцей 140»

Вчитель, що надихнув на написання есе: Курганська Світлана Іванівна

«Моя Україна майбутнього»

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!...

Олександр Олесь

Я часто задаю собі питання: війна - це покарання чи стимул для українців? Звісно ж, ми усі багато грішили, неправильно розставляли пріоритети,не цінували те, що маємо. Проте ,вже не одне покоління українців  виховано на загальноєвропейських цінностях: неприйнятті насильства у будь-якій формі, людиноцентризмі, взаємоповазі. Отже , наша країна просто стала  межею між старим і новим світоглядом, прогресом і регресом, світом і темрявою. Ми маємо рішуче зробити свій вибір зараз! Заради нашого майбутнього!

Мир для мене сьогодні - це не просто підписання мирного договору між Україною та Росією, а припинення війн по всьому світу. Як можна спокійно жити, знаючи, що десь помирають люди? Діти мають спокійно спати вночі, а не здригатися від вибухів. Люди похилого віку мають доживати свої дні в оточенні дітей та онуків, а не плакати над їх фото, не розуміючи, чи побачать вони їх ще колись. Молодь має будувати плани на майбутнє, сміливо дивитися в завтрашній день. Я хочу, щоб зникли терміни «вимушена еміграція», «зона бойових дій», «тимчасово окуповані території». Люди мають навчитися жити по-іншому. Я вважаю, що потрібно створити суспільну свідомість, в якій немає місця прояву будь-якого виду насильства.

Якою ж Україна має вийти з цієї війни? По-перше, ми маємо стати єдними як ніколи. Для нас мають зникнути нав’язані нам поняття «Західна Україна», «Східна Україна», «московський патріархат» тощо.  Україна - наш дім: тут панують наші звичаї та традиції, тут ми розмовляємо єдиною мовою, ходимо до єдиної церкви, але поважаємо традиції, віросповідання та культуру людей інших національностей, бо вони наші гості, а українці- гостинна нація. По-друге, ми маємо знайти свій шлях економічного розвитку.

В чому наша сила? Українці- найкращі аграрії. Чому б не зайнятися органічним землеробством чи скотарством? Це зараз тренд! А скільки в нас талановитих айтішніків! Може, створити надцифрову державу? До того ж географічне положення нашої країни унікальне. В якій ще країні світу є і гори, і моря, і повноводні річки, і солоні озера. Чому Мертве море - це тренд, а озеро Сиваш - ні? Де той завзятий менеджер, який побудує на узбережжі Чорного та Азовського морів фешенебельні готелі, зробить Карпати меккою для альпіністів, розрекламує наші каньйони та печери, влаштує круїзи по річці Дніпро? Варіантів безліч, і я впевнений, що наша Батьківщина обов’язково скоро розквітне. І останнє, але найголовніше - Україна має стати наддержавою. Ми будемо мати висококваліфіковану армію, розвинений військово-промисловий комплекс, надійних союзників. Нас будуть поважати, будуть мати за честь переймати наш військовий досвід, боятимуться навіть подумати нападати на нас.

 Як я уявляю собі день нашої перемоги… Ми прокинемось вранці, будемо робити звичні рутинні справи, і раптом все оживе, загомонить. За вікном ми почуємо, як люди недовірливо будуть повторювати: «Ви вже чули? Це правда?». На дорогах з’являться машини з нашими військовими. Хлопці будуть повертатися додому втомлені, але щасливі. А потім наше подвір’я сповниться дитячим сміхом, радісними вигуками - це всі наші сусіди повернуться додому. Ми накриємо святковий стіл просто неба, не будемо спати всю ніч, і ніхто не буде сваритися, що гучно грає музика. А вранці ми поїдемо в Крим, бо я так пообіцяв своєму маленькому братику. Він народився у 2017, тому бачив це чудове місце тільки на фото. Андрійко мріє про це вже багато років. А мрії мають обов’язково здійснюватись!