Мені 54 роки. Я проживаю в Миколаївській області, у Снігурівській громаді. Весь час ми були вдома, нікуди не виїжджали. Пережили окупацію, Бог милував. Після підриву Каховської ГЕС мій будинок постраждав. Його затопило і знесло повністю. Усе, що наживали, було знищено. Ми зараз мешкаємо в чужому будинку. 

З першого дня війни було дуже тяжко. Повз наші будинки проходили танки. 

Ті запаси, що в нас були, закінчились. Згодом люди почали якось вириватися звідси, а потім ділилися тим, чого тут не можна було докупитися. А вже пізніше, коли нас звільнили, стали давати гуманітарну допомогу. Її було дуже багато: і господарчі товари, і продуктові набори, і гігієнічні засоби. Усе це було дуже потрібне, бо в нас цього не було. Зараз усе налагодилося: є електропостачання, магазини працюють. Загалом набагато краще, ніж було. Але особисто в мене – не дуже. 

Я перебуваю не у своєму будинку. Втратила домівку, а виплат не отримую. Тільки президентську допомогу і від Червоного Хреста. З документами на будинок у мене все гаразд. Я викликала експерта, але мені сказали, що виплат немає для мене. 

Коли зайшли наші, то мій будинок ще не був зруйнований. Я була в селі Павлівці. Тоді ще було холодно, і ми дев’ятьох наших хлопців до себе пустили. Я не знаю, як вони помістились у нашій кухні. Там було тепло. 

А вранці я прийшла до того села, де зараз перебуваю. Донька з дітьми виїжджала, а тут було господарство, корови. Я дуже добре цей день пам’ятаю. 

Ми з сусідкою пекли пиріжки і виносили до дороги. Коли наші проїжджали, то ми їм роздавали. Хлопці зупинялись, ми їх усіх хрестили і бажали, щоб їх уберіг Господь.

Я думаю, що вона закінчиться до кінця травня. Навіть не знаю, чому. Принаймні мені так хочеться. 

Мрію, щоб сповістили, що в нашій країні мир. Хочу, щоб наші сини і дочки залишилися живими. А ті, хто утратив дітей, щоб пережили цю втрату. Це великий біль кожної мами, кожної родини. Він ніколи не пройде. Хочу, щоб наша країна змінилася на краще. Щоб ця війна не пройшла марно й недарма загинули наші діти. Хочеться, щоб усе це стало для нас Божою благодаттю й щоб благословенною була наша країна.