Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Тодурова

«Ми з дітьми тікали від цієї незрозумілої війни»

переглядів: 166

Наша родина жила в Мангуші. 24 лютого ми святкували дванадцятий день народження доньки вже під вибухи та канонаду  ворожих пострілів, які дочувались із Маріуполя. Щоб дитина не встигла зрозуміти, що відбувається, я купила торт, зібрала найнеобхідніше і сказала, що ми їдемо мандрувати країною – це такий подарунок їй на день народження.

Я обіцяла собі, що моя донька не відчує на собі жахіття війни. На той час я ще й була вагітна і мала загрозу викидню, тому зважилась на переїзд. З Донецької області нас вивезла родина з трьома дітьми. Люди тікали від невідомої, тоді ще незрозумілої для нас війни. Ми думали, що через тиждень-два повернемося, тому нічого з  собою не брали - навіть улюблених книжок дитини та синтезатор!

Врятувати доньку від впливу воєнних подій мені, на жаль, не вдалося. У неї почались панічні напади. Спочатку – коли дорогою ми стояли у довгому заторі вночі, й навколо було багато людей та військової техніки. Вдруге – коли ворог підірвав нафтобазу неподалік від нашого орендованого житла.

За кілька тижнів від початку війни наш Мангуш окупували російські війська. Дім, в якому ми жили, тепер недосяжний, як і моя мала батьківщина. Нас прихистили на Рівненщині, а наші рідні зараз - в окупації й у повній ізоляції. Ми не можемо навіть забрати дитячі речі, адже мене, як журналіста з проукраїнською позицією, вже «чекають» відповідні служби «ДНР».

Моя донька страждає, бо у неї тут немає друзів. Покинула навчання фортепіано, перестала читати книжки. Дуже хоче додому, побачити друзів і рідних. Війна принесла в наше життя біль втрат, сум та відчуття безвиході.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мангуш 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя розлука з близькими 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій