Несольоний Дмитро, 9-А клас, Коломацький ліцей Коломацької селищної ради Богодухівського району Харківської області

Вчитель, що надихнув на написання есе: Чижик Людмила Миколаївна

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Чому усі погані новини розпочинаються вранці?

Усе почалося з дзвінка. Ранок. Четверта година. Та і ранком це не назвеш, глупа ніч… Раптовий, тривожний, перервав наш сон. З нього ми почали відлік: до і після. Сестра повідомила, що їде додому, бо – ВІЙНА. Сидів на ліжку, чекав батьків, які поїхали по сестру до Харкова. А скрізь на підлозі валізи. Найнеобхідніші речі зібрані. Ніхто не знав, що робити і куди тікати, але розуміли, що , можливо, доведеться все залишити і… Я почувався самотньо. Увімкнув телевізор, можливо, там знайду якісь новини, що розрадять, якось пояснять, як же жити далі. А у вуха врізалося одне слово: «Війна!». Перша ніч була найскладнішою, не спалося. Страшний гуркіт літака, який просто проревів десь над хатою, сколихнув мою уяву, підняв найпотаємніші страхи.

Потім наш будинок перетворився на своєрідну фортецю, бо у ньому знайшли прихисток наші родичі. І ось ця єдність людей мене дивувала, бо майже у кожному дворі з’явилися люди, що втікали від війни. Знаходили захист у родичів. Та і не тільки. Просто люди у просто людей!

Михайло Михайлович Несольоний. 2 березня 2022 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі — присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Але, на жаль, посмертно. Сухі слова, бо це стаття із вікіпедії. А я знав цю людину особисто, це мій дядько.

Мужній, сильний і такий рідний. Герой. Ми говоримо про героїзм. А звідки героїзм у таких людей? Звідки беруться сили? Думаю, що все йде з любові. Саме з неї починається все. А дядько був саме такою людиною. Любив родину, любив роботу, любив життя.

Ненависна війна міняє всі наші звички. Тепер ми плетемо сітки, виробляємо свічки, збираємо допомогу на шпиталь, готуємо малюнки для воїнів. Я переконаний, що всі ці люди, які, як ті мурашки, збилися докупи і допомагають воїнам, також герої. «Чому?»- спитаєте ви. Просто тому, що вони вірять у те, що правда на нашому боці, а ПРАВДА завжди перемагає!