Ярмухаметова Дар'я, учениця 9 класу Красноградського ліцею № 2 Красноградської міської ради Харківської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Ярмухаметова Тетяна Юріївна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Слова, які набули особливого сенсу саме після 24 лютого 2022 року. Все, що до цього здавалося важливим та значимим, втратило свою цінність. Пишалися ми новими телефонами, брендовими речами, крутим відпочинком за кордоном. Лише після повномасштабного вторгнення росіян зрозуміли, що круто спати у власному ліжку, пити каву зі своєї чашки, дивитися на зорі біля рідного будинку і, насправді, круто просто ЖИТИ на своїй рідній землі!

Сьогодні бути українцем та щиро любити Батьківщину – це ніби мати якесь почесне звання. Мабуть, ми й самі не знали й не вірили, наскільки є сильною та потужною нацією. Україна та українці здивували світ! Українці надихнули світ! Українці об’єднали світ! Ми велика українська нація!

На мою думку, у нас все особливе, унікальне та неповторне. Українці першими у світі створили незалежну демократичну козацьку державу. Козацтво- це було державне, соціальне, політичне, культурно-історичне і навіть педагогічне явище. У тому, що українці є нацією, провідна роль належить саме козацтву.

Перша в Європі та США Конституція була написана генеральним писарем Війська Запорозького Пилипом Орликом. Так, вона не набула чинності. Однак документ став абсолютно унікальним правовим явищем, адже задокументував ставлення козацтва до свободи.

На думку істориків, Конституцію Пилипа Орлика можна назвати однією з найперших антикорупційних програм України. Так починалася демократія в Європі. І біля її джерел стояли козаки. Тож українська демократія та державотворення має глибокі корені.

І абсолютно не дивним є непереборне прагнення українців до незалежності та свободи.

Україна, як той птах Фенікс, постійно відроджується з попелу. ЇЇ намагаються знищити, зруйнувати, аби всі забули про горду незалежну європейську країну. Росіяни хотіли нас демілітаризувати та денацифікувати. Насправді, вони хочуть позбутися українців, фізично знищити все, що пов’язане з Україною. Натомість розлютили вільний мирний народ, пробудили непереборне бажання жити, відстоювати свою землю від ворогів, утверджувати наше, унікальне, українське.

Темні люди бояться світла. Раби бояться вільних людей. Але ж «доля не усміхається рабам». Для знищення нас росіяни застосовують різні способи: впливають на розум наших громадян пропагандою, кидають ракети на мирних людей, знущаються з них фізично та морально, нівечать критичну інфраструктуру, шантажують та погрожують ядерною зброєю, вбивають наших відданих та сміливих захисників та захисниць.

Спочатку все це шокує (особливо у ХХІ столітті), розум не може сприйняти цю жорстоку реальність, а потім – загартовується воля, тебе піднімає на інший рівень самоусвідомлення. Все, що не вбиває, робить нас ще сильнішими. Вони хочуть знищити Україну. Але тепер разом з Україною весь цивілізований світ.

Звідки варварам знати, що можна знищити електростанції, газопроводи, цілі житлові мікрорайони, змусити людей покинути свої домівки через війну, але не знищити націю, волю та любов до Батьківщини.

І ми обов’язково вистоїмо, ми – переможемо, здолаємо всі труднощі, бо правда і Бог на нашому боці, і немає в нас іншого шляху,  окрім як вільна самостійна демократична Україна. На жаль, ціна незалежності буде дуже високою, адже ми ніколи не повернемо життя загиблим, щасливе дитинство – дітям, спокійну старість – нашим батькам. Але ж і ми будемо іншими, не такими, як були до 24 лютого.

Нарешті кожний зрозуміє, що таке БАТЬКІВЩИНА і цінуватиме це найбільше. Нарешті кожний свідомо вільно володітиме українською мовою, пишатиметься українською самобутньою культурою, знатиме справжню історію України, з честю носитиме звання громадянина своєї країни.

Незважаючи ні на що - Ми є. Були. І поки в наших серцях буде жити любов до своєї країни, ми будемо. Й Вітчизна наша з нами. Воскреснемо, брати і сестри, бо земля наша хоч і розп’ята на хресті історії, але свята. Думаю про нашу Україну і вірю в її воскресіння, бо мусить же прийти спокута за все вчинене нам зло. Хай воскресне страдниця – Україна! Вона заслужила благословення і щастя під сонцем!