Сосова Ольга, вчитель
Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 16 Торецької міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області

«Чому бути українкою — це моя суперсила»

Я – учителька української мови та літератури. Я 20 років навчаю дітей маленького містечка Нью-Йорк, що на Донеччині, рідної мови. Я прищеплюю своїм учням почуття прекрасного, вчу орфографії та пунктуації, читаю твори Ліни Костенко та Лесі Українки. Я це люблю, я це вмію, я цим пишаюся.

Війна прийшла у мій край ще в 2014. 21 липня того року мій рідний торець було звільнено, а 23 - я народила сина. Я бачила танки з вікна пологового.

2014 моя старша донька пішла в 1 клас. З наших шкільних вікон видно окуповану Горлівку. Усі ці роки над нашим дахом свистіло. Ми жили з цим. Ми навчалися з цим жити. Ми вірили! Ми боялися! Ми працювали!

Ми почали чути свист рідше, але ми мали чіткий план дій в укритті. Ми вміли заспокоїти себе і дітей. Ми забували про Донецьк, в якому колись вчилися, їздили в цирк і на «Критий ринок».

Ми приймали переселенців з Ясинувати та Червоного Партизану. Ми не розуміли їх, але допомагали.

Лютий 23…. Гучно, як в 2014…. Обов’язкова евакуація. Ми - ВПО.

Лють і ненависть робить людину сильною. Я маю суперсилу. Я маю бути сильною. Я – приклад своїм дітям і учням. Я володію зброєю. Моя зброя – слово.

Я – учителька української мови та літератури. Я не маю дому. Моя школа розбита. Але я – сильна. Я маю бути сильною. Заради моїх учнів. Заради майбутнього. Я сьогодні вкладаю в їхнє завтра. Усе сказане мною може бути і має бути корисним.

Я маю суперсилу. Вона в моїх знаннях, думках, мріях та прагненнях. Я вчу не тільки синтаксичному аналізу складного речення, я вчу мислити, аналізувати, мріяти і діяти. Я навчаю українців. Вони зараз і за кордоном. А мій онлайн урок і в Польщі, і в Німеччині. І українське слово звучить. І наша культура, ментальність, воля ширяться світом.

Я - учителька українського Нью-Йорку. Я хочу додому! Там розбиті будинки, немає газу і все у бур’янах. Але МИ маємо силу! Ми наближаємо ПЕРЕМОГУ разом! Ми відбудуємо!

Я – українка багатостраждальної Донеччини!

Я навчаю патріотів!
Я маю суперсилу)
З нами Бог і ЗСУ)