Матвій та Олександра Ракашевич-Водяницькі були змушені покинути рідний дім та бізнес в Оріхові і оселитися в Запоріжжі через повномасштабне вторгнення РФ до України. На новому місці вони відкрили кафе. Радіо Свобода записали її історію.

Засновники японського кафе Fluffy – подружня пара Матвій та Олександра Ракашевич-Водяницькі, родом із прифронтового міста Оріхів на Запоріжжі. Їхній заклад запрацював у Запоріжжі близько року тому. Готували його до відкриття восени 2022 року, коли місто ледве не щоночі зазнавало обстрілів з боку військ РФ.

«Ризик є 100%. Саме в жовтні місяці 22-го року, коли робили ремонт, коли обстріли були кожну ніч, С-300 летіли три тижні поспіль, люди боялися виходити на роботу. Працівники, які тут фарбували, робили арматурні роботи, двері, меблі, боялися виходити працювати. Їх нереально було вмовити. Тоді почав хвилюватися», – ділиться засновник закладу Матвій.

Люди всі в шоці – що робити далі?

Засновник японського кафе у Запоріжжі Матвій Ракашевич-Водяницький

Його і дружину повномасштабне вторгнення РФ застало у Києві, де пара на той час навчалась. Каже, спочатку не повірили дзвінку від рідних з новиною про початок повномасштабної війни, але вже 24-го вирішили їхати до рідного міста, щоб бути в такі часи разом зі своєю родиною.

«Приїжджаємо 24-го до Оріхова – тиша. А в Києві була паніка. У нас вдома все було тихо, спокійно. 25 лютого – все спокійно, все працює, все добре. 26-е чуємо вибухи, а 27-го – вже все поряд. За 2-3 дні вони буквально дійшли до Оріхова», – пригадує Матвій події майже дворічної давнини.

4 березня 2022 року він разом з усією своєю родиною виїхав з рідного Оріхова, який опинився практично на лінії фронту. Частина його близьких із дітьми відправилась на захід України. А Матвій з дружиною лишився у Запоріжжі, де і виникла ідея заснувати японське кафе. Каже, у травні 2022 року помітили, що у прифронтовому обласному центрі лишається багато людей, і у них є запит на позитивні враження, події.

Люди всі в шоці – що робити далі?

Засновники кафе Fluffy мріють побувати в Японії, тому саме її солодощі обрали для меню свого закладу

«Заклади, які працювали до цього, то вони працюють, а нових нема. Люди всі в шоці – що робити далі? Вертатись назад не можна, залишились у місті - і в них емоційна яма. Як підтримати? Вирішили, що треба відкривати якесь кафе таке, щоб «Вау!», щоб дарувало емоції. В травні-червні, коли ми шукали приміщення, їх було дуже багато, і оренда була невелика – в три рази нижча, ніж зараз. Якщо подумати наперед, то це було дуже чудово як бізнес-ідея».

Люди всі в шоці – що робити далі?

Засновники кафе хочуть дати його відвідувачам позитивні, незвичні емоції

Свій вибір на японській тематиці кафе пара засновників Fluffy зупинила не випадково. Самі давно мріють про подорож до країни, де сходить сонце.

«Ми дуже сильно хочемо побувати в Японії. Дуже полюбляємо японську тематику, страви – там все незвичне. На сході – в Японії, Кореї, Тайвані - такі страви, які ми не звикли бачити, не звикли їсти. Вибір був, щоб щось незвичайне робити», – каже Матвій.

Люди всі в шоці – що робити далі?

Кафе Fluffy – це перша власна справа для його засновників

Для пари це був перший досвід власної справи.

«Все з нуля. Найбільше хвилювався, як налагодити меню. Взяли 35 японських рецептів і шукали ідеальні рішення для наших відвідувачів. Є, наприклад, яйце японське і є українське. Там білок 13 грамів, а там - 25 грамів. Тому важко було зробити меню японське під наші українські товари», – пояснює співрозмовник.

Наразі засновники закладу чекають на отримання патенту на японські панкейки, якими частують відвідувачів кафе. Мріють поспівпрацювати, створити спільну колаборацію з японськими шеф-кухарами, що працюють в Україні. А ще мають у планах ділитися своїм досвідом з іншими – хочуть створити франшизу свого закладу, а коли фронт посунеться від їх малої батьківщини – то відкрити власне кафе і в рідному Оріхові.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.