Мельничук Денис, учень 9 класу Глинського ліцею Здолбунівської міської ради Рівненської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Ющук Тетяна Клавдіївна

Війна. Моя історія

Весняне сонце не дуже обігріває нас своїми променями. У березні дні подібні один на одного, як близнята: сірі, холодні, одноманітні. Та все ж у душі сьогодні якесь піднесення, приємна тривога. Такі відчуття, напевно, є у кожного, хто чекає на свій день народження. Він завтра.

А сьогодні пригадую, як ми всією родиною святкували мій день народження раніше. Це було до війни.

Тато повертався з роботи і привозив смаколики, а ще подарунки. І як він вгадував мої бажання? Напевно, був дуже уважний, коли я говорив про свої мрії. Мама готувала смачну вечерю. У хаті було повно людей, бо ж приходили бабуся, дідусь, хрещені батьки. Галасно, гамірно було від крику дітей.

А завтра я прийду зі школи, натоплю грубку, зроблю уроки, може, із сестрою зробимо бутерброди, начистимо картоплі, бо ж мама прийде з роботи пізно. Будемо вечеряти і згадувати ті дні, коли нам було добре, як всі були разом.

Закінчувався перший урок. Швидше б перерва! Не можу зосередитися на навчанні. На душі важко. Чому тато не подзвонив уранці? Чи хоча б якесь повідомлення? Щось трапилось? У голові різні темні думки перебивають одна одну.

- Денисе, тебе кличе завуч, - гукнув Стас.

- Чого? Нічого поганого не робив, думав про себе, коли йшов східцями.

Коли заходив у кабінет, серце шалено стукало від переживання. Не одразу отямився, бо не повірив власним очам. Та це ж тато! У формі, з рюкзаком за плечима, а в руках букет квітів. Він стояв тут, у кабінеті. Хіба сподівався я на такий сюрприз у свій день народження?

Чи змінилось моє життя під час війни? Думаю, воно змінилось у всіх. У кожного тепер воно своє. У когось тепле, затишне, мирне, комфортне, спокійне...

У мене воно тепер складається із довгих чекань тата з війни, який вже більше півтора року там, із коротких зустрічей з ним, із нестерпних хвилин прощань.

Доля вибрала нас. Покоління мого, ще молодого, тата, старші чоловіки та жінки стали на захист моєї великої України і моєї маленької батьківщини. І раз Бог почув молитви у мій день народження, то все буде добре!