Агаркова Інна Юріївна, Харківський ліцей 4

"Моя Україна майбутнього"

Є на мапі України невеличке шахтарське місто Єнакієве. Це мій край, де народилася я та вся моя дружня родина. Так сталося, що з 2014 року увірвався зв’язок із рідними. Причиною цього стала страшна подія – війна. Протягом цих років багато змінилося в моєму місті і родині. Нажаль, найчастіше отримую лише печальні звістки – про смерть рідних, зруйновані підприємства і будинки. Мій син, який виїхав з міста п’ятирічною дитиною, часто згадує свою бабусю і дідуся, хоче приїхати до них на канікули, обійняти, поспілкуватися.

У нас залишилися прекрасні спогади, як часто їздили з Харкова до Єнакієва електричкою, минаючи такі міста, як Ізюм, Балаклію, Святогірськ і Бахмут. Пам’ятатимемо їх метушливими, красивими, щасливими…. Нажаль, такі подорожі наразі неможливі. Поки що. Неможливими зараз є, здавалося б, звичайні речі – зустрічі найрідніших: батьків і дітей, онуків і бабусь, які опинились на різних територіях. Для кожної людини місце, де вона народилася, є місцем сили, де можна набратися особливої невичерпної енергії, де постійно відчуватиметься зв’язок поколінь, достатньо лише зайти до рідної хати. Для багатьох це зараз втрачено. Я вірю, що настане такий день, коли все зміниться і буде не тільки, як раніше, а буде краще.

Перше, що зроблю, коли Україна переможе – поїду харківською швидкісною електричкою туди, де живуть мої батьки. Відвідаю дорогі серцю місця, прийду на могили моїх рідних і друзів, які так і не дочекались побачення. Для мене важливим є об’єднання родини, щоб не було перепон для зустрічі, розмов, святкувань. Знаю, що чекатимуть довгі, душевні, неквапливі розмови, де не буде місця політиці, а будуть лише спогади та плани на майбутнє у новій єдиній Україні.

Для мене мир в Україні буде дещо схожий з картиною, яку колись описав Тарас Шевченко в вірші «Садок вишневий коло хати»: «Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть, сім’я вечеря коло хати... Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає». Вірю, що дочекаємось бажаного миру і в кожній родині відновиться спокійне, щасливе життя.

Дуже хочу, щоб після перемоги першочергово були вирішені питання і проблеми сім’ї, родин, які потребують житла, або з якихось інших причин не можуть жити разом, зустрітися, бо щасливі, згуртовані родини – це наше майбутнє.