Не відбудова, а знищення – так Маріупольська міськрада називає роботи, які веде окупаційна влада на місці драматичного театру в місті. Зазначається, що від театру, який пам’ятають маріупольці, залишилася лише фронтальна стіна. Усю іншу частину будівлі окупанти перебудовують і заявляють про закінчення робіт до кінця цього року. Матеріал Радіо Свобода.

Російські військові завершили розбір завалів та вивезення тіл загиблих з драмтеатру в 2022 році. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко тоді зазначив, що після цього встановити точну кількість жертв буде неможливо. За даними посадовця, окупанти поховали загиблих під безіменними номерами в братській могилі в Мангуші.

Згодом у театрі знищили скульптури, які були окрасою будівлі і пережили навіть бомбардування, зазначають у міськраді. Маріупольський драмтеатр та скульптурна група отримали статус памʼятника архітектури, але окупанти все знищили, наголошує українська влада.

Кістки залили бетоном

У театрі знищили скульптури, які були окрасою будівлі і пережили навіть бомбардування, зазначають у міськраді

Видання «0629» нещодавно опублікувало світлини з будівельного майданчика, оприлюднені загарбниками. На них видно, що наразі робітники зводять цегляні стіни будівлі. Маріупольці, які живуть зараз в окупації, зазначають, що фронтальна стіна театру виглядає жахливіше, ніж була після бомбардування.

Головна редакторка видання «0629» із Маріуполя Анна Романенко розповіла «Новинам Приазов’я», що будівельні роботи у драмтеатрі стартували ще на початку 2023 року.

«Весь 2022 рік вони розчищали завали й вивозили звідти тіла загиблих. І навіть не могли продовжувати, адже будівельники відмовлялися там виконувати роботи через трупний сморід. Це була така реальна проблема, що вони навіть призупиняли діяльність і заливали там все хлором, а потім бетонували. І на це все пішов 2022 рік, у 2023 році вони почали будівництво. Фактично з нуля. І єдине, що вони планували, це залишити передній фронтон. Він був побудований з такого унікального білого каменю, який спеціально привозили в Маріуполь з Криму. І цей театр був білим не тому, що його фарбували, а тому, що цей камінь періодично мили водою. Зараз вони будуються зі звичайної червоної цегли, потім будуть штукатурити», – каже журналістка.

«Тіла вивозили лафетами, але не всі»

Журналістка вважає, що окупанти могли вивезти не всі тіла загиблих, а лише ті, які знайшли на поверхні. Зокрема, вона припускає, що тих, хто в час скидання бомби на театр перебував на другому та третьому поверхах, просто завалило камінням, і їхні тіла навіть ніхто не розкопував.

Кістки залили бетоном

Інтер'єр драмтеатру в Маріуполі після бомбового удару армії Росії, що був здійснений 16 березня 2022 року, в укритті якого перебували сотні цивільних, зокрема діти. Маріуполь, 4 квітня 2022 року

"Скільки залишилось лежати під каменями, ми не знаємо", - Анна Романенко.

«Але ж там були ще люди, які з того боку театру вранці очікували їжу. Тобто вони взагалі були з вулиці. І їх могло придавити так до ями, до фундаменту, що їх, можливо, просто технічно не вдавалося їм (окупантам) розкопати, тим більше, що вже минуло декілька місяців після того. Тому, я думаю, вони просто не змогли технічно вивезти всіх. Вивезли те, що було більш на поверхні. Вивозили тіла лафетами, трактори з цими лафетами завантажували і вивозили звідти. А скільки залишилось лежати під каменями, ми не знаємо», – зазначила журналістка.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.