16 березня 2022 року російська авіація скинула бомбу на приміщення драмтеатру в Маріуполі. Він був притулком для сотень маріупольців, які переховувалися там від обстрілів міста з боку російської армії. Унаслідок бомбового удару була зруйнована центральна частина будівлі театру, багато людей опинилися під завалами. Маріупольська міська рада повідомляла, що, за свідченнями очевидців, тоді загинули приблизно 300 людей. Матеріал Радіо Свобода.

Акторка Маріупольського драмтеатру Олена Біла зараз разом із колегами працює в Ужгороді. Вона розповіла «Новинам Приазов’я», що цей театр був «серцем» Маріуполя. Багато містян проводили в театрі або біля нього вільний час. Сам театр нараховував понад 40 акторів, мав технічний та костюмерний цехи та профспілку.

«У 2006 році театр став академічним. Тобто він зростав, була міцна трупа, він брав участь у фестивалях. У нас дзеркало сцени було 11 метрів, наша акустика славилась, і всі заїжджі театри до нас завдячували нашому театру, нашому глядачу, адже понад 700 глядацьких місць в театрі було», – згадує Біла.

Там загинули люди, дуже багато людей

Драматичний театр на Театральній площі Маріуполя, фото від 1 лютого 2022 року

Втім акторка вважає, що після масової загибелі людей, яка сталася у драмтеатрі, там не має бути місця для розваг.

"Там загинули люди, дуже багато людей", - Олена Біла.

«Це було місце прихистку, і ми там жили до 15 березня (2022 року), там перебували 1200 людей, це був перепис внутрішнього театрального населення в той час. Але це місце не може бути надалі місцем театру, місцем роботи, місцем розваг. Особисто я проти цього, тому що там загинули люди, дуже багато людей. І говорити про творчість саме на цьому місці - я б цього не робила. Звичайно, там повинна бути стела, яка буде нагадувати всім нашим нащадкам і всім-всім, про те, що зробила Росія стосовно незалежної України», – зазначила вона.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.