Сотник Марія, учениця 10 класу Шполянського ліцею № 5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Сотник Світлана Володимирівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Донедавна я вважала, що суперсила – це перевтілення і політ з неймовірною швидкістю на інші планети. Суперсилою здавались мені  надможливості супергероїв, за якими можна спостерігати в коміксах, мультиках, кіно. Спайдермен, Бетман, Супермен були, на мій погляд, героями. Ми захоплювалися історіями й подіями, що відбувалися з ними, їх боротьбою… І навіть не помічали, що поруч з нами живуть Герої, супергерої!

І вони не придумані, вони були, вони є, і вони завжди будуть! Це українці! Неймовірна нація! Нація, якою захоплюється сьогодні весь світ. І це не просто народ, це сім'я, яка цінує свій дім, свою родину, свою землю, свої традиції, свою історію, свій вибір, свою свободу.

Де ще сьогодні слово  «воля» стоїть поряд зі словом «життя»? Хто прагне й цінує понад усе свободу в житті, у діях, у думках, у ставленні, у слові?  Це ми – українці, чесні перед собою і світом, відповідальні, добрі, відкриті, сміливі, сильні.

І в цьому ми неперевершені, у цьому наша суперсила, у цьому міць кожного справжнього українця чи українки.

Якщо Людина-павук отримав надлюдські здібності від укусу радіоактивного павука, то українці свою неймовірну любов до країни отримують з молоком матері. Якщо Супермен, живлячись силою Сонця, набував надлюдських здібностей, щоб боротися зі злом, що загрожувало Сполученим Штатам, Землі та всьому Всесвіту. То українці черпають свою силу з єдності й любові. Ця любов у складні часи заряджає їх сміливістю, хоробрістю, жертовністю, і надає багато інших спроможностей, які в бою за незалежність України стають справжніми суперсилами.

Жоден режисер у світі не придумав поставити неозброєного чоловіка перед танком. А українці з перших днів війни голіруч зупиняли колони російських танків. Хоробрість не видають напрокат. Вона в наших жилах, у нашому серці, у нашому розумі. І в цьому суперсила українців!

Людина-павук легко чіплявся за стіни. Та що важливіше утриматися на стіні, чи, об'єднавшись, стіною стати проти ворога, який нищить наші міста, села, який убиває мирних людей, дітей? Супермен мав рентгенівський зір і бачив крізь предмети.

А наші захисники щодня дивляться смерті у вічі і боронять нашу землю від орди. І в цьому їх суперсила!

А як не захоплюватися майстерністю ведення боїв нашими захисниками, їх сміливістю й відважністю? Хоробрість і сила духу не дозволяє нашому народові відступати перед ворогами й загарбниками. Солдати, лікарі, медсестри, кухарі, пілоти, снайпери, волонтери сьогодні просто Герої. Вдумайтеся, невелика в порівнянні з росією Україна стоїть у борозні широкомасштабної війни вже другий рік, стоїть і не ламається.  А віра в перемогу й прагнення звільнити наші землі є такими великими, що диву даєшся.

Наші військові – стали справжніми українськими Бетменами. Адже це вони заради спасіння України освоюють нові військові технології, навчаються володінню сучасною зброєю. Навчаються швидко, бо час не чекає, і ворогу слід якнайшвидше давати відсіч.

Кулі відлітали від Супермена, невразливим було його тіло. А в нас, в українців, невразливим є дух. Артилерійські снаряди, на жаль,  ранять захисників, але не ламають їх прагнення, їх силу, їх імунітет до токсичного ворога. Супермен міг піднімати автомобілі, зрушувати планети з їхніх орбіт. Та чи можливо порівнювати це із героїзмом наших бійців, які змусили світ по-іншому подивитися на українців?

Хто ще в світі проявив таку згуртованість і єдність, непереможність і непохитність, витривалість і незламність. І це також суперсила, суперсила мого народу, моя суперсила.

Раніше мене вражало, як Людина-павук відновлюється після травм. Сьогодні наші захисники після тяжких поранень, отриманих під час боїв, проявляють надможливості одужання, і знову на фронт наближати нашу Перемогу. Супермен був здатний розпізнати людину за її серцебиттям.

Думаю, що із всіх людей світу, він міг би впізнати українця чи українку, бо вони мають найбільше любові у своїх серцях. І в цьому їх суперсила! Вони, як справжні супергерої, мають унікальне безперервне супердихання. Вдихають на повні груди дух свободи, добра, миру. Їх винахідливість, мужність вражаючі.

Вони знайдуть рішення в найскладніших ситуаціях, простягнуть руку допомоги тому, хто її потребує. А головне, проявлять неабияку сміливість у боротьбі з ворогом. Вони своїм видихом загасять зло, ненависть, жорстокість, лицемірство, віроломство і будуть протистояти несправедливості. І в цьому суть кожного українця й українки, наша суперсила!