Ні перехожих, ні машин – вулиці Лиману на Донеччині вражають своєю незалюдненістю. За перший рік повномасштабного вторгнення Росії бої прокотились містом двічі: у травні, коли війська агресора захопили місто, і в жовтні – коли ЗСУ їх звідси вибили.

У Лимані практично немає вцілілих будинків: 85% житлового фонду зруйновано або пошкоджено. За вісім місяців після деокупації багато людей досі живуть без світла, газу і роботи. До того ж, армія РФ досі періодично обстрілює місто – лінія фронту проходить за 20 кілометрів. Матеріал Радіо Свобода.

Чимало людей, які зараз мешкають у Лимані, були тут усі п’ять місяців, поки хазяйнували окупанти. Світлана – голова вуличного комітету, або, як вона сама каже, «вулична». Її донька з п’ятьма онуками змогла виїхати ще на початку «гарячої» фази війни. Світлана з чоловіком-пенсіонером залишилися.

Ходили російські рублі тут

Світлана

«Виїхати можна було, але потрібні були великі гроші – перевізники вивозили, не волонтери. А самим виїхати нам нічим, машини в нас немає. І навіть зараз – немає як», – пояснює вона, не уточнюючи, про які суми йдеться.

Під час обстрілів вони з чоловіком ховалися в підвалі. Потім в місто зайшли російські війська. Магазини перестали працювати, але харчі можна було дістати, якщо маєш гроші.

«Прямо вдома, у своїх дворах, люди продавали продукти. Де брали – не знаю. Чи то багатші були, чи десь закупляли, але прямо у дворах продавали. Хто з машинами, з грошима – знали, де дістати. Ходили російські рублі тут», – розповідає жінка. 

З самими окупантами вона намагалася не контактувати. Єдине – у будівлі міської ради «вуличним» щодня видавали хліб на кілька дворів. У Світлани було 50 підопічних, плюс вона сама з чоловіком.

«Той хліб доправляли, казали, нібито десь зі Слов’янська (до Слов'янська війська РФ не дістались, він не був вдруге окупований після 24 лютого 2022 року – ред.). Наш хліб нам же і роздавали. А потім - з якогось іншого місця. Не знаю, ми не питали - хіба таке питаєш? Брали, бо якось вижити треба було. Схопила буханці – і додому. Гуманітарку теж привозили. Людей збиралося багато, але не на всіх вистачало», – говорить вона.

Ходили російські рублі тут

Непрацюючий магазин

Не кажучи про обстріли військ РФ, яких ті час від часу, але регулярно завдають по місту. Проте, каже Світлана, люди потроху повертаються додому.

«І молодь, і старше покоління вертаються. Але з дітьми – мало. Я живу думкою, що хоч дочка з дітьми - в безпеці. Хоча над ними також літає. Живуть у гуртожитку на Дніпропетровщині, семеро людей в одній кімнаті», – розказує жителька Лиману.

І додає: хто пенсію отримує – то ще пів біди, а молодшим виживати дуже складно.

«Мені 62 роки, ще пенсію не заробила - ще три роки. Роботи немає, виплат немає. Але гуманітарку привозять, дякуємо й за це», – каже Світлана.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.