Ні перехожих, ні машин – вулиці Лиману на Донеччині вражають своєю незалюдненістю. За перший рік повномасштабного вторгнення Росії бої прокотились містом двічі: у травні, коли війська агресора захопили місто, і в жовтні, коли ЗСУ їх звідси вибили.

У Лимані практично немає вцілілих будинків: 85% житлового фонду зруйновано або пошкоджено. За вісім місяців після деокупації багато людей досі живуть без світла, газу і роботи. До того ж, армія РФ досі періодично обстрілює місто – лінія фронту проходить за 20 кілометрів. Матеріал Радіо Свобода.

Біля будівлі розбомбленого дитсадка люди чекають на гуманітарну машину. Щодня сюди о 12-й привозять гарячі обіди від міжнародних доброчинників. У пластиковому контейнері – друга страва. До неї дають кілька шматочків хліба і чай.

Для багатьох – це єдина можливість поїсти гарячого

Видача гарячих обідів у Лимані

Лиманчанка Надія роздає їжу вже понад пів року. За її словами, таких точок по місту три. Загалом забезпечують гарячим харчуванням близько двох тисяч людей: пенсіонерів, людей з інвалідністю тощо.

Для багатьох – це єдина можливість поїсти гарячого

Лоточки з гарячими обідами

На цій точці щодня роздають до п'ятисот обідів.

«Працюємо десь із вересня, як місто визволили. Всю зиму видавали. Було: суп чи борщ, каша, бутерброд і чай. А зараз – тільки друга страва. Ходило дуже багато людей взимку, та і зараз – багато. Просимо, щоб документи були: паспорт і пенсійне», – говорить Надія.

Для багатьох – це єдина можливість поїсти гарячого

Черга за обідами

Машина з харчуванням під’їздить, і люди швидко вишиковуються в чергу. Для багатьох – це єдина можливість поїсти гарячого. Хтось обідає прямо тут, на лавці, хтось забирає їжу з собою.

Для багатьох – це єдина можливість поїсти гарячого

Люди в черзі за гарячими обідами

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.