Романенко Каріна

Учениця 11-Б класу Петропавлівського ліцею №1  Петропавлівської селищної ради Синельниківського  району Дніпропетровської області

Вчителька української мови та та літератури Стародинова Оксана Вікторівна

КОНКУРС ЕСЕ НА ТЕМУ
«Моя Україна майбутнього»

Моя Батьківщина – Україна. Я народилася на землі, де жили колись Тарас Шевченко, Леся Українка, Ліна Костенко та інші видатні діячі  нашої держави. Дуже люблю та поважаю привітних людей, традиції, культуру, звичаї та мову, якою писали вірші волелюбні поети та письменники України.

Що означає мир для мене сьогодні? Насамперед це відсутність війни, коли люди живуть у гармонії, поважають один одного та вирішують усі проблеми мирним шляхом. Це основи для будівництва кращого майбутнього, де кожен із нас може реалізувати свій потенціал, жити спокійно та щасливо.

Моя Україна майбутнього – це країна, яка є незалежною державою, де кожен громадянин має рівні права та можливості для освіти, розвитку та самореалізації. Де влада є відкрита та відповідальна перед громадянами, права людини захищені, а корупція та недбалість є непристойними та жорстоко засуджуються.  Це країна, де економіка процвітає, інновації розвиваються, а природні ресурси зберігаються та захищаються. 

Насамперед я хочу, щоб це була країна без страху, де ніхто не озирається, прислухаючись до звуків ракет. Ніхто не боїться лягати спати, з думками,  що вранці може не прокинутися. В країні майбутнього немає такого, що когось засуджують за мову, на якій він говорить. Кожна людина поважає себе та інших,  з легкістю може перейти на мову співрозмовника, аби підтримати розмову та розвиватися. Це країна, до якої приїжджають туристи з інших країн, аби помилуватись нашими краєвидами.

Наше майбутнє залежить саме від нас. Якщо бути байдужим до того, що відбувається навколо, то ніколи нічого не зміниться. Тому не треба мовчати – говоріть,  допомагайте та дійте! Про сміливість наших людей свідчить подія 2014 року, яка відбулася на Майдані Незалежності - Революція гідності.

Якщо Україна переможе і наступить мир, я буду активно долучатися до процесу відновлення країни, сприяючи її розвитку. Працюватиму над тим, щоб забезпечити умови для розвитку, стабільності та безпеки, адже у майбутньому хочу стати юристом та долучитися до змін, які відбудуться в найближчому майбутньому нашої країни.