Іваськів Олена
Державний навчальний заклад "Львівське вище професійне училище харчових технологій"
Вчитель, що надихнув на написання есе: Павлух Іванна Олегівна

Чому бути українкою ─ це моя суперсила?

Чому бути українкою ─ це моя суперсила? Моя рідна мова ─ солов’їна. Серед усіх мов світу її визнали другою за милозвучністю.

А який у нас гумор! Ми вміємо сміятися в найважчих ситуаціях. Навіть сьогодні, в час війни, ми не втратили здатності сміятися з ворогів. І це нам додає сил!

Ми ─ нація, яка свій генетичний код відобразила у вишиванках. Кожен українець має вишивану сорочку, де різними барвами вигаптовано елементи неймовірно красивої природи та сакральними знаками закодовано наш генетичний код.

А яка смачна у нас кухня! Усі страви прості, ситні та надзвичайно корисні. Вони відомі у всьому світі. Чого тільки вартий наш український борщ! Не даремно він занесений до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Крізь віки ми, українці, несемо та зберігаємо наші традиції, обряди. Різдво, Стрітення, Покрова ─ це не просто свята, а магічно-сакральні дійства, що супроводжуються народними співами, віншуваннями. Наш «Щедрик» облетів усю планету, бо це голос нашого народу і його донесення до всього людства з побажаннями добробуту та злагоди. Українське весілля називають найдовшим драматичним дійством у світі.

Ми ─ непереможна нація! Як ніколи ми згуртувалися заради перемоги. Найкращі сини та доньки захищають нашу землю. А ми, учні, старанно навчаємося, щоб стати достойним поколінням для процвітання нашої країни, для зміцнення державності.

Мої предки засівали ниви, випікали хліб, працювали в шахтах, шили одяг, виховували дітей, споруджували собі житло.

На цій землі я робила свої перші кроки. Я пишаюся тим, що я українка, оскільки моя нація ─ це вільні люди.

Українці створили величну культуру, винайшли багато технологічних див. Наприклад, Іван Пулюй першим сконструював електростанцію на змінному струмі, за його участі було освітлено одне із найстаріших міст Європи ─ Праги, винайшов ікс-промені. Ігор Сікорський ─ творець гелікоптера, Петро Бобонич винайшов глюкометр (прилад для вимірювання цукру в організмі). Зовсім недавно світ вразила молода математикиня Марина В'язовська, яка розв’язала одну з найскладніших математичних задач. І все це українці!

Я хочу, щоб ми пишалися Україною, а Україна пишалася нами! Бо бути українкою ─ це моя суперсила!