Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Мясоєдова

«Якщо буде мир, ми винесемо столи на вулиці й будемо гуляти тиждень»

переглядів: 1283

Лінія вогню. З якого боку не стріляють – усе по нам. Ми живемо на самому рубежі. Зрозуміло, що ми тут відчуваємо.

Тут все було зруйноване. У нас тільки в городі, напевно, штук 10 розірвалося снарядів, засипали геть ямою. Незліченна кількість. У нас тут багато було дерев, і вишня-чорнокорка, і горіх сортовий, високий, і яблуні. Це все знищено снарядами. І в будинок залітав снаряд. Просто в будинок! Дах зруйнувало, і через стелю в будинок влетів.

Якщо буде мир, ми винесемо столи на вулиці й будемо гуляти тиждень

Була собачка у мене, кішка була. Вбило і собаку, вбило і кішку. Снаряд упав і осколками побило. Раніше було господарство. І корівка була у нас, і поросятко було. А зараз немає можливості. Стріляють.

Вулиця Чайковського, музична, люди тут у нас хороші жили, привітні. Зелена, чистенька вулиця. Протягом останніх п’яти років одна музика. Не знаємо, куди бігти. Бабах, бах, бабах – ось така музика в нас.

Виють ці снаряди, ось це жах був. Це дуже було страшно, моторошно, тоді ми бігли ховалися в підвал, куди-небудь. А як людям тут жити? Якщо, по-перше, стрілянина, а по-друге, вікон немає. Як можна взимку жити? Зрозуміло, що люди виїхали. У кого діти є, всі виїхали.

Якщо буде мир, ми винесемо столи на вулиці й будемо гуляти тиждень

Троє дітей у мене. Два сини і донька, і шість онуків. У Харкові двоє синів і в Купінську дочка. Зовсім не приїжджають. Тому що тут стріляють. Бабуся ніколи не дозволить своїм онукам їхати під обстріли. Щоб їх тут налякати? Не треба, нехай чекають миру. Бабуся сама до них з’їздить.

Зараз вже, звичайно, не так, як було в 2014-15-і роки. Безпеки ще не відчуваємо, але все-таки не такий страх. Може бути, люди повернуться назад. Все ж будинку порожні. Може, повернуться. Нам хочеться, щоб люди додому повернулися, щоб вони приїхали, щоб вони не моталися по чужих кутках.

Ми що зробимо в першу чергу? Винесемо столи по всій вулиці й будемо гуляти тиждень.

Якщо буде мир, ми винесемо столи на вулиці й будемо гуляти тиждень

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красногорівка 2014 2015 2019 Відео Історії мирних пенсіонери 2014 2015 2019 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій