Охналь Вероніка, учениця 11 класу Шевченківського ліцею Шевченківської сільської ради Миколаївської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Дуляк Світлана Миколаївна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

"Я пишаюся тим, що Українець. Це модно у світі. Це звучить дуже круто." — Володимир Зеленський. Дійсно, це наче суперсила, особливо в такий нелегкий час. Чому суперсила? Згадаймо наших воїнів, наших маленьких та неймовірно сміливих діточок у підвалах, бабусь і дідусів, які сміливо знищували ворогів, а волонтери для мене взагалі надлюди. Саме волонтери першими почали допомагати нашій армії, людям, дітям, тваринам.

Я теж деякий час була свідком бойових дій. Дуже страшно прокидатись у підвалі і думати про те, куди прилетіло на цей раз, і хто сьогодні знову залишився без будинку. Ми з сім'єю жили в жахливих умовах, але ми не втратили віру в ЗСУ. Саме завдяки волонтерам нам було що їсти і де спати. Я їм безмежно вдячна.

Езоп, видатний філософ, писав, що жоден вчинок доброти, яким би невеликим він не був, ніколи не витрачається даремно. І справді, у кожного українця — своя сила, вони доповнюють одна одну. У цьому незламність нашого народу.

Я пишаюся тим, що живу серед таких чудових людей. Я пишаюся тим, що живу в такій країні.

За все своє життя на українській землі, я можу впевнено сказати, що ніде немає таких затишних сіл, такої милозвучної мови та природи, яка так надихає. Я пишаюся українською культурою та традиціями. Скільки себе пам'ятаю, я завжди була захоплена українською літературою.

Дуже цікаво спостерігати за письменниками різних часів і у кожного помічати якесь тепле слово про батьківщину. Згадайте Володимира Сосюру: "Любіть Україну, як сонце любіть, як вітер, і трави, і води..."

То в чому ж проявляється наша суперсила? Які ж суперсили ми маємо? Перша суперсила - це сміливість. Українці нікого і ніколи не боялися, а сміливо захищали свою країну. Друга суперсила - людяність. Залишатися Людиною з великої літери в будь -якій ситуації. Третя – гідність. Гідно нести звання громадянин України. Четверта суперсила – винахідливість. Це вміння знайти вихід з будь-якої ситуації. Рішуче діяти!

Наступна суперсила – стійкість. Стояти за свою країну не на життя, а на смерть. Шоста суперсила - воля. Це сенс життя. Це прагнення свободи – в житті, діях, в думках. Ніколи наш народ не буде жити в неволі. Ми, українці, волелюбні і незламні.

Сьома суперсила – спроможність дивувати світ. І нам це вдалося! Ніхто не вірив, що ми, стоячи на колінах, об’єднаємося і будемо бити ворогів. Ми єдині у своїй ненависті до ворога. Нарешті, ми можемо дозволити собі щось робити в світі: ми такі як і інші. Ми це заслужили, але якою ціною. Ціною сліз і крові, смерті і каліцтва людей, розбитих сімей..

Не можу залишити без уваги історію нашої країни. Вона має велике значення для кожного з нас. Коли поринаєш у вир минулого нашої держави, складається враження, що Україна завжди була сильною. І це справді так!

Бо наші пращури це сильні і незламні українські жінки: княгиня Ольга - рішуча особистість котра викликала у закордонних правителів повагу, а ворогів нищила безжалісно і жорстоко, Леся Українка, яка виступала послідовним та енергійним борцем за долю українського народу, за його консолідацію в політичну націю. Нестримна геніальність та витончена українська душа.

Сучасні герої - це українські жінки, які нарівні із чоловіками воюють на всіх фронтах. Втілення збірного образу усіх жінок, які стоять на захисті нашої країни - Катерина Поліщук «Пташка зі сталі». Сміливість, незламність, відданість Батьківщині. Патріотичний дух українок не можна зламати. 

У такі моменти одразу відчуваю гордість за весь народ, той, що жив і той, що є зараз, бо ми всі — українці, і врешті-решт ми вистоїмо, бо правда за нами!

Мені дуже шкода за те, що відбувається зараз з нашою державою. Це не найлегший період, але ж як казав Сосюра: "У годину щасливу, і в радості мить, любіть у годину негоди."

Тому нагадаю: українці — супергерої! Я впевнена, що ми робимо все, аби наша країна знову піднялась. Кожен з нас працює задля Перемоги на своєму маленькому «фронті». Ми вільні і єдині. І це наша суперсила. Я — Українка! Я цим пишаюсь!